Volledig scherm
Een rondleiding voor Oyfo-medewerkers in het Hazemeijercomplex. © Julius Visser

Raad Hengelo: groen licht voor verhuizing Oyfo

HENGELO - De kogel is door de kerk. Oyfo Kunst & Techniek kan zich opmaken voor een verhuizing naar het Hazemeijercomplex aan de Tuindorstraat.

Zoals verwacht zette de gemeenteraad dinsdagavond het licht op groen. Het voorstel van het college werd aangenomen met 26 stemmen voor en 11 tegen.

Stemming

Behalve de vier coalitiepartijen (ProHengelo, VVD, SP en D66) gingen ook de fracties van PvdA en CDA akkoord. De tegenstemmers waren de raadsleden van BurgerBelangen, Lokaal Hengelo, PVV, Groenlinks en ChristenUnie.

‘Luchtkasteel’

Van harte ging het allemaal niet. Veel fracties hikten aan tegen de financiële risico‘’s die de gemeente zou lopen. Han Daals, de fractievoorzitter van BurgerBelangen, was het scherpst in zijn kritiek. Hij sprak zelfs van een ‘cultureel luchtkasteel’. Een term die hem niet in dank werd afgenomen door wethouder Mariska ten Heuw (financiën). Zij ontkende niet dat er risico's zijn, maar volgens haar zijn die acceptabel.

Huurgarantie

Belangrijkste pijnpunt was de huurgarantie die Hazemeijer-eigenaar Boei van de gemeente verlangt. Bijna alle fracties vonden een termijn  van 20 jaar veel te lang. Wethouder Ten Heuw kon zich dat wel voorstellen, maar volgens valt daar met Boei niet over te onderhandelen.  

Vinger aan pols

Om de twijfelaars nog over de streep te trekken beloofde de wethouder wel om de vinger aan de pols te houden en de raad goed op de hoogte houden van de financiële situatie bij Oyfo. Die toezegging was voor de hevig worstelende CDA-fractie voldoende om toch akkoord te gaan.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.