Volledig scherm
© Michel Hasselerharm

Raad Hengelo wil niet meer praten met Leo Janssen

HENGELO - Vrijwel de volledige gemeenteraad heeft de vergadering dinsdagavond verlaten uit onvrede over het optreden van raadslid Leo Janssen (Lokaal-Hengelo). Die weigerde zijn beschuldiging terug te nemen aan het adres van collega Wiert Wiertsema over het schrijven van een dreigbrief onder naam van het afgetreden raadslid Johan Harink (CDA).

Die brief was gericht aan klokkenluider Jan Beltman. Zijn beschuldiging aan het adres van Harink over het overtreden van bouw- en milieuregels leidde tot een onderzoek van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING). De desbetreffende brief was ondertekend met de naam Harink. Die ontkende de brief te hebben geschreven en deed aangifte van smaad. In het onderzoek daar naar kon de politie niet vaststellen wie de brief had geschreven. In een deze week uitgelekt verslag van een gesprek met BING beschuldigde Janssen vooral op basis van de schrijfstijl Wiertsema van het schrijven ervan.

Geen bewijs
Meerdere fracties in de raad eisten dinsdagavond, bij de bespreking van de bevindingen van BING in de Waterstaatskerk, dat Janssen die beschuldiging op zijn minst onderbouwde. Toen Janssen dat niet deed en bovendien liet merken niets van de beschuldiging terug te willen nemen, werd de vergadering geschorst. Vervolgens noemde Roel Kok (VVD) Janssens beschuldiging 'onacceptabel en onaanvaardbaar' en vroeg hij hem zijn betoog te staken en niet meer mee te doen aan de discussie. Toen Janssen dat weigerde, verlieten de overige raadsleden (op drie na) de zaal. Toen Janssen klaar was met zijn verhaal, keerden zij terug en werd de discussie hervat.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.