Volledig scherm
© Saskia Minkman

Raad van State tikt Hengelo op de vingers over afvalplannen

HENGELO - Hengeloërs moeten alsnog de kans krijgen om bezwaar te maken tegen de locaties waar ondergrondse containers komen. De Raad van State draagt het college van B en W van Hengelo op om met een concreet besluit te komen. 

Dat is woensdagmiddag door de Raad van State bekendgemaakt. De hoogste bestuursrechter deed uitspraak in een zaak die was aangespannen door Hengeloër Eddy van Essen. Van Essen vindt dat de stad zo snel mogelijk moet stoppen met het 'omgekeerd inzamelen',  het nieuwe inzamelsysteem waarbij de grijze container moet worden ingeleverd en iedereen met zijn afvalzak naar een ondergrondse restafvalcontainer moet.

Van Essens verzoek is door de Raad van State afgewezen. Er ligt namelijk geen besluit waar tegen hij bezwaar kan maken, aldus woordvoerder Pieter-Bas Beekman. "Hij heeft geen ingang om een procedure te starten. Om te kunnen procederen, heb je een besluit nodig."

Concreet

Wel stelt de voorzieningenrechter vast dat B en W hun huiswerk niet goed hebben gedaan: het college had bij aanvang van het omgekeerd inzamelen een concreet locatieplan moeten maken waarop duidelijk te zien was waar de ondergrondse containers zouden komen. Dan hadden Hengeloërs de mogelijk gehad om bezwaar te maken als de plek ze niet aanstaat. B en W van Hengelo denken wel een plan te hebben, maar dat is volgens de Raad van State te algemeen. Bovendien kan niemand er bezwaar tegen maken.

Wat deze uitspraak betekent voor de voortgang van het omgekeerd inzamelen, is niet duidelijk. Als het aan B en W ligt, wordt de nieuwe afvalmethode in hetzelfde tempo ingevoerd. "Het verzoek om te stoppen met het omgekeerd inzamelen is afgewezen, het heeft dus geen directe gevolgen voor dit beleid", aldus B en W in een schriftelijke reactie.

Het college belooft wel dat ze de uitspraak van de Raad van State gaan opvolgen. Dit najaar komen ze met een locatieplan. De inloopavonden gaan gewoon door. 

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.