Volledig scherm
© ANP

Rattenoverlast in Hengelo: aantal meldingen meer dan verdubbeld

HENGELO - Ook in Hengelo neemt de rattenoverlast toe. In twee jaar tijd is het aantal meldingen meer dan verdubbeld. Maar op dit moment ziet de gemeente nog geen noodzaak om extra maatregelen te nemen.

Dat antwoordde wethouder Marcel Elferink dinsdagavond op vragen van raadslid Leo Janssen (Lokaal-Hengelo). In de eerste acht maanden van dit jaar noteerde de gemeente al 54 meldingen.

Stijging

Dat is een substantiële stijging ten opzichte van dezelfde periode in 2015 (23 meldingen) en 2016 (31). Volgens Elferink zijn de meldingen afkomstig uit verschillende wijken. Hij noemde met name de Hengelose Es en de Hasseler Es.

De belangrijkste oorzaak van de toename van de rattenoverlast is volgens de wethouder het landelijke verbod op chemische bestrijdingsmiddelen. Sinds begin dit jaar mag alleen nog 'in uiterste noodzaak' gif worden gebruikt om ratten te bestrijden. In plaats daarvan worden nu lokdozen en zogenaamde 'rattenhotels' ingezet. Maar die middelen zijn volgens Elferink een stuk minder efficiënt dan gif.

Raadslid Janssen suggereerde dat de rattenoverlast mogelijk te maken zou hebben met de toename van zwerfvuil. Dat trekt ongedierte aan. Janssen vreest dat de rattenoverlast nog verder zal toenemen door het nieuwe systeem van omgekeerd inzamelen, waarbij mensen zelf hun zakje restafval moeten wegbrengen.

Stoppen

Hij vroeg zich daarom of het niet beter zou om maar weer te stoppen met omgekeerd inzamelen. Maar de wethouder zag daar geen aanleiding toe. Volgens hem is niet aangetoond dat er een causaal verband  bestaat tussen de toename van de rattenoverlast en de invoering van omgekeerd inzamelen.

'Een hartstikke vervelend probleem', zo noemde Elferink de rattenoverlast. "We zitten er bovenop. Want elke rat is er één teveel." Twente Milieu probeert bij meldingen ook de bron van de overlast op te sporen en aan te pakken.  Extra maatregelen acht de wethouder op dit moment nog niet nodig.

Niet voeren

Hij wees erop dat burgers ook zelf een bijdrage kunnen leveren. Bijvoorbeeld door hun afval goed aan te bieden. En geen eendjes te voeren, want daar komen ook ratten op af.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.