Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP XTRA

Regels voor vuurwerk in Hengelo? ‘De irritatiegrens komt dichterbij’

HENGELO - De gemeente moet regels opstellen om het afsteken van knalvuurwerk te verbieden of in elk geval in te perken. Dat vindt GroenLinks-fractievoorzitter Jan Evers. Hij verwijst naar de vele misstanden elders in het land. 

Burgemeester Sander Schelberg wijst in een antwoord naar de Tweede Kamer, waarin zich een meerderheid lijkt te vormen om het afsteken van onder meer knalvuurwerk aan banden te leggen. Zelf is hij niet voor een algemeen verbod. "Ik ga niet stoer aan de kant roepen: het is voorbij allemaal. De irritatiegrens komt dichterbij. Dat is op heel veel fronten zo. Ik vind het twijfelachtig wat Apeldoorn doet." 

Apeldoorn wil voor de jaarwisseling 2020-2021 een vuurwerkverbod in de gehele gemeente. Zo ver zal het in Hengelo niet komen wat Schelberg betreft. "We mogen vuurwerk wel verkopen, maar het niet gebruiken. Dat vind ik geen oplossing."

Vertrouwen

De burgemeester heeft veel vertrouwen in de samenleving als geheel. "De samenleving heeft de grootste verantwoordelijkheid om te bewijzen dat zij op een normale manier met consumentenvuurwerk kan omgaan. Hengelo had een relatief rustige jaarwisseling. We staken daarin met kop en schouders boven Enschede en Almelo uit."

Eerder stelde de burgemeester al dat hij het niet ziet zitten om als een soort 'grote leider’ een verbod af te kondigen. “Wanneer er geen landelijk verbod komt, heeft het niet veel zin in Hengelo achter met rotjes gooiende mensen aan te lopen. Dat is een beetje malligheid. Ik zie in de maatschappij ook de twijfel ontstaan, waarbij de vraag ‘kan er dan helemaal niets meer?’ wordt gesteld.” Schelberg ziet dat opvattingen over het zelf afsteken van vuurwerk in het westen van het land anders liggen dan in Twente.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.