Het stadhuis krijgt een flinke opknapbeurt.
Volledig scherm
Het stadhuis krijgt een flinke opknapbeurt. © Stadhuis

Renovatie stadhuis Hengelo kost 1,2 miljoen meer: raad zit er niet mee

HENGELO - De renovatie van het stadhuis valt 1,2 miljoen euro hoger uit dan begroot. In de gemeenteraad wordt schouderophalend gereageerd. "In het totaalplaatje is dit geen exorbitant bedrag."

Bij de werkzaamheden werd meer asbest aangetroffen dan was voorzien. De kosten van verwijdering liepen snel op, omdat het stadhuis een rijksmonument is met veel authentieke elementen die moesten worden hersteld. Ook moest een andere type vloer worden besteld en er werden extra kosten voor toegangsbeveiliging gemaakt. In totaal was voor de renovatie van het stadhuis en de nieuwbouw van het stadskantoor pakweg 40 miljoen euro begroot. Daar komt nu 1,2 miljoen euro aan extra kosten bij.

Schouderophalend

De coalitiepartijen reageren vooralsnog schouderophalend. SP-fractievoorzitter Floor van Grouw: "De overschrijding is acceptabel als ik zie hoeveel ergere kostenoverschrijdingen er in de wereld om ons heen zijn. Er was pech met de vloer en het asbest, maar daarvoor is de post onvoorzien. Dan zeg ik: Toe maar. Op de investering volgt een afschrijving over dertig, veertig jaar en dan praat je over een gering bedrag."

Valt mee

Fractievoorzitter Wiert Wiertsema van ProHengelo: "Wij zijn altijd tegen de bouw van het stadskantoor geweest, maar het zou makkelijk zijn om nu kritiek te hebben. Per saldo valt de overschrijding mee." Zo reageert ook D66-fractievoorzitter Marc ten Barge: "Dit was al aangekondigd een tijd geleden. In het totaalplaatje is dit geen exorbitant bedrag."

Fractievoorzitter Onno Fiechter van de VVD zegt: "Kostenoverschrijdingen zijn nooit goed, maar er zijn projecten waar de overschrijdingen veel hoger zijn." Vanuit de oppositie meldt CDA-fractievoorzitter Hanneke Steen: "We blijven binnen de gestelde kaders. Als dat niet zo is, dan wil ik eerst eens luisteren naar wat de wethouder hierover te zeggen heeft."

95 procent

De gemeente doet de mededeling dat nu 95 procent van het bouwkundige werk aan het nieuwe stadskantoor en het bestaande stadhuis klaar is. "Het college heeft daarom voorzichtig de balans opgemaakt van de totale kosten. Het nieuwe stadskantoor kan waarschijnlijk wel binnen het budget gebouwd worden."

De gemeenteraad praat op woensdag over de extra kosten in een openbare politieke markt. Acht jaar geleden stelde de gemeenteraad het krediet vast waarvoor de renovatie en de nieuwbouw uitgevoerd moeten worden. De investeringen voor het stadskantoor bedragen 24 miljoen euro. Voor de grondige renovatie van het stadhuis was 9 miljoen euro begroot, voor grondaankopen 4 miljoen. De overige kosten zoals tijdelijke huisvesting, verhuiskosten en leges bedragen 3 miljoen. In totaal geeft de gemeente dus een bedrag van bijna 40 miljoen uit.

Gestript

De plannen voor nieuw- en verbouw dateren uit 2005. Veel asbest werd echter pas zichtbaar nadat het pand was gestript. De asbestwetgeving is sinds de kostenberekening flink aangescherpt, wat voor extra kosten zorgt.

Het stadskantoor en het stadhuis worden naar verwachting in februari in gebruik genomen door medewerkers van de gemeente en het gemeentebestuur. Het college rekent op 120.000 extra bezoekers per jaar aan de binnenstad na de ingebruikneming.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.