ROC Hengelo in gesprek met docent na ‘tirade’ over Thierry Baudet

VideoHENGELO - Een docent van het ROC van Twente locatie De Gieterij in Hengelo ligt op social media onder vuur. Aanleiding is een les waarin de leerkracht een minutenlange ‘tirade’ houdt over Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet. Leerlingen noemen de uitspraken van de docent ‘linkse indoctrinatie’, het ROC zegt het ‘stemadvies’ af te keuren.

Volledig scherm
Thierry Baudet © ANP

ROC-leerlingen kregen tijdens het vak Burgerschap - het vroegere Maatschappijleer - uitleg over Thierry Baudet en zijn partij Forum voor Democratie. De docent sprak over een ontmoeting van Baudet met iemand met extreem-rechtse denkbeelden. Ook refereerde hij aan een een uitspraak waarin Baudet gezegd zou hebben dat er een verschil is in IQ tussen de verschillende rassen.

De leerkracht sloot af met: „Ik wilde dit even genoemd hebben, want heel veel mensen weten niet dat Baudet dit gedaan heeft. Alle studenten die ik in mijn klas heb zitten, wil ik het gezegd hebben: dat je híer op stemt...”

‘Niet de bedoeling’

Quote

Het lijkt alsof de docent stemadvies geeft en dat is niet de bedoeling

ROC van Twente-woordvoerder Els van Riel

Het ROC zegt de uitspraken af te keuren. „Het lijkt alsof de docent stemadvies geeft en dat is niet de bedoeling”, reageert Els van Riel, woordvoerder van het ROC van Twente. „De directeur gaat met de docent in gesprek.”

Bij het vak Burgerschap worden ROC-leerlingen ‘voorbereid op het zijn van een goede burger in de maatschappij'. Van Riel: „Onderwerpen als de verkiezingen horen daar bij, maar het is wel de bedoeling dat alle politieke partijen worden belicht. Aan de hand van de opgedoken fragmenten weten we niet of dat gebeurd is.”

Mondige scholiere

Na de uitspraken van de leerkracht ontstond een heftige discussie in het klaslokaal. „What the fuck is dit voor linkse indoctrinatie? Je mag toch zelf weten waar je op stemt? U laat het vanuit een specifiek standpunt zien”, reageerde een scholiere. Van Riel: „Er zat een mondige scholiere bij. Met elkaar in discussie gaan is altijd goed.”

Dat er fragmenten van de bewuste les op sociale media zijn beland, zegt het ROC af te keuren. „Daar zullen we ook met de leerlingen over in gesprek gaan”, aldus Van Riel.

Quote

What the fuck is dit voor linkse indoctrina­tie

Scholiere

Tirade

In de bewuste les heeft de leerkracht het over een ontmoeting van Baudet met een persoon ‘met een extreem-rechtse ideologie’. „Daar heeft hij zeker vier uur mee gepraat. De man wil het hebben over het blanke zelfbewustzijn. Thierry steunt dat verhaal. Ik zal je vertellen: je kunt met zo'n extreemrechtse ideoloog in gesprek gaan, maar ik zal het op voorhand niet doen omdat het al niet logisch is.”

De docent vervolgde: „Ook is er in Amerika een onderzoek geweest en die zegt dat er een verschil zit in IQ van rassen. Meneer Baudet zegt dat dat zo is”, aldus de leerkracht. Dat klopt niet: de uitspraak over verschil in IQ van rassen werd gedaan door Yernaz Ramautarsing van Forum door Democratie, niet door Baudet zelf.

Bekijk/beluister hierboven het bewuste fragment.

Poll

ROC-docent op matje geroepen na 'tirade' over Thierry Baudet

  • Terecht! Dit is schandalig, docenten horen objectief te zijn (72%)
  • Wat een ophef, een docent mag toch best zijn mening geven? (15%)
  • Goed dat de docent zich uitspreekt, ik maak mij ook zorgen over Baudet (13%)
7393 stemmen

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.