ROC van Twente begint dinsdag 14 april weer met het afnemen van examens. In eerste instantie alleen op de Hengelose hoofdvestiging en alleen voor diplomakandidaten.
Volledig scherm
ROC van Twente begint dinsdag 14 april weer met het afnemen van examens. In eerste instantie alleen op de Hengelose hoofdvestiging en alleen voor diplomakandidaten. © Emiel Muijderman

ROC van Twente hervat (beperkt) afnemen examens op locatie

HENGELO - ROC van Twente hervat vanaf dinsdag 14 april het afnemen van examens op locatie. Maar wel op beperkte schaal. De schoolgebouwen blijven verder gesloten tot en met vrijdag 8 mei, het einde van de Meivakantie.

De mbo-instelling met vestigingen in onder meer Enschede, Hengelo en Almelo kwam woensdag tot dat besluit na overleg tussen het ministerie en de landelijke MBO-raad. Aanleiding was het besluit van het kabinet om alle scholen tot in ieder geval 28 april gesloten te houden. Dat betekent voor het ROC dat de vestigingen zeker niet eerder dan maandag 11 mei weer kunnen worden gebruikt.

Geen stuwmeer aan examens

Hoewel de online lessen volgens de instelling over het algemeen goed verlopen, heeft de langere sluiting wel gevolgen. Met name voor de examens. Zo worden momenteel de mogelijkheden onderzocht van het online afnemen van examens. Maar vooruitlopend daarop hervat ROC op dinsdag 14 april de examinering op locatie.  „Anders zouden we vanaf mei met een stuwmeer aan examens komen te zitten”, zegt woordvoerder Els van Riel. „Als de scholen dan al open kunnen.”

Eerst alleen in Hengelo

De examens worden in eerste instantie alleen op de hoofdvestiging aan de Gieterij in Hengelo afgenomen. En alleen als ze van belang zijn voor het halen van het diploma dit jaar. „Dan heb je het bijvoorbeeld over het centraal examen Engels of Nederlands”, legt Van Riel uit. „We houden ons ook strikt aan de RIVM-maatregelen. Dus bijvoorbeeld met niet meer dan een stuk of vier studenten in een lokaal.” Studenten die een examen moeten doen, krijgen daar persoonlijk bericht over.

Stages worden nog bekeken

Een ander probleem zijn stages die niet kunnen worden afgemaakt, bijvoorbeeld omdat een bedrijf of instelling op slot moest. „We zullen per opleiding moeten kijken hoe we dat oplossen", zegt Van Riel. „Want aan sommige stages is ook een examenopdracht gekoppeld.”

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.