Volledig scherm
RTV Oost halveert de tv-zendtijd op werkdagen tot een half uur

RTV Oost halveert tv-zendtijd en investeert in internet

HENGELO - TV Oost halveert de tv-zendtijd tot een half uur per dag. De tijd en menskracht die hiermee vrijkomt, wil de regionale omroep gebruiken voor internetactiviteiten. Interim-hoofdredacteur Martin Steenbeeke vertrekt.

Steenbeeke trad in juni aan als hoofdredacteur. Hij nam die taak over van Marcel Oude Wesselink, die terug trad als hoofdredacteur na een vertrouwensbreuk met de redactie. Oude Wesselink bleef wel aan als directeur. Aanleiding voor de vertrouwenscrisis was het feit dat Oude Wesselink in 2015 met 192.000 euro boven de Balkenendenorm bleek te hebben verdiend. Dat gegeven fungeerde als vliegwiel voor protesten van de redactie tegen zijn functioneren als hoofdredacteur.

Maar zijn opvolger, Martin Steenbeeke, stopt alweer. "Dit is een mooie job, maar ik ambieer het toch niet om dit voor altijd te blijven doen. Ik ben te veel bezig met zaken waar mijn passie niet ligt. Dan moet je eerlijk zijn en er mee ophouden."

Tv-zendtijd

De tv-zendtijd van TV Oost wordt binnenkort op werkdagen gehalveerd van een uur naar een half uur per dag. Dat komt doordat de duur van het nieuwsprogramma Overijssel Vandaag terug gaat van 40 naar 20 minuten. Steenbeeke: “Het moet allemaal iets sneller en korter. Bovendien is tv-maken arbeidsintensief. De menskracht die we op die manier vrijspelen, wordt geïnvesteerd in onze online-activiteiten. We willen ons in de nieuwsvoorziening online meer laten zien dan we nu doen.”

Redactieraadslid Tijmen van Wissing vindt dat ‘een goede zaak’. “Wat het terugbrengen van de tv-zendtijd betreft: in Groningen is dat al gebeurd en zijn de reacties op de halfuurscarrousel positief. Wat ik belangrijk vind, is dat er nu ook ruimte is komt voor vernieuwing. Zo hebben we op maandag en vrijdagmiddag om één uur live op Facebook een sportuitzending.”

Volledig scherm
© Carlo ter Ellen DTCT

Onrust

Quote

Er is inderdaad een aantal medewer­kers langdurig ziek. Maar ik weet niet of dat met werkdruk te maken heeft

Marcel Oude Wesselink

De rust is na ruim een half jaar nog steeds niet helemaal terug in de studio in Hengelo. Het ziekteverzuim onder het redactiepersoneel is hoog. Bovendien zorgt de benoeming van weer een nieuwe hoofdredacteur voor nervositeit op de redactievloer. Te meer omdat directeur Oude Wesselink zich volgens redacteuren heeft laten ontvallen dat hij de nieuwe hoofdredacteur gaat benoemen.

Oude Wesselink nuanceert dat. "Als bestuurder benoem ik uiteindelijk wel, ja. Maar ik heb de OR gevraagd om met een voorstel voor een procedure te komen." Voorzitter Sporre van de Raad van Toezicht: “Er hoeft daarover geen ongerustheid te zijn. RTV Oost kent geen personeelszelfbestuur. Bij de benoeming van een nieuwe hoofdredacteur is een prominente rol weggelegd voor de Raad van Toezicht. Het personeel heeft afgelopen winter in een enquête duidelijk aangegeven over hoe het over organisatie en de directie denkt. Daar zullen we als Raad van Toezicht naar handelen; transparant en zorgvuldig.”

Ziekteverzuim

Over het hoge ziekteverzuim zegt Oude Wesselink: “Er is inderdaad een aantal medewerkers langdurig ziek. Maar ik weet niet of dat met werkdruk te maken heeft. Het is wel een gegeven dat bij veel regionale omroepen het ziekteverzuim hoog is. Bij ons het in enkele gevallen zeker niet arbeidsgerelateerd.”

Volledig scherm
Marcel Oude Wesselink © Carlo ter Ellen DTCT

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.