Volledig scherm
Sami Ellouzi werd onterecht op tv getoond als iemand die met een gestolen pas stond te pinnen © Annina Romita

Sami uit Hengelo kwam onterecht op tv als dief: 'Leven is veranderd'

HENGELO - Sami Ellouzi haalde in juli met z’n eigen pinpas wat geld uit een betaalautomaat.  Maar de politie laat hem op tv zien als een man die pint met een gestolen pas. Ze gebruiken de verkeerde beelden. Ellouzi is er kapot van. "Ik ben sindsdien een totaal ander mens, gedeprimeerd." 

Veelvuldig zijn gelijksoortige beelden te zien in het opsporingsprogramma  Onder de Loep van de politie en RTV Oost: wie herkent deze man? Nu de uitzending van 19 oktober.  Verteld wordt dat bij een woninginbraak op 2 juli in Hengelo onder andere een bankpas is gestolen. Met die pas is vervolgens 's middags gepind bij een Rabo-automaat in Enschede. De politie toont de camerabeelden. 

Excuses

Daar staat hij dus: vol in beeld, de  49-jarige Hengeloër Sami Ellouzi. Maar in werkelijkheid is het de klant direct ná hem, die de gestolen pas gebruikt. Ellouzi haalde daar gewoon zijn eigen geld uit de muur.  Afgelopen dinsdag bracht de politie hem een bos bloemen: 'Met oprecht excuus', staat op het kaartje. Volgende week donderdag komt er een rectificatie in Onder de Loep.

Maar het kwaad is geschied voor Sami Elllouzi. "Ik ben niet zo zeer boos, ik ben vooral heel erg verdrietig. Mijn leven is helemaal veranderd. Ik ben veranderd. Wat je meemaakt heeft zo’n impact op je leven. Niet alleen op mij, maar het hele gezin", vertelt de vader van vier kinderen. 

Baan kwijt

Quote

Wat je meemaakt heeft zo’n impact op je leven. Niet alleen op mij, maar het hele gezin

Sami Ellouzi

Ellouzi vindt dat de rectificatie veel te lang heeft geduurd, sinds het tonen van de beelden in oktober. "Nu heb ik ik al die tijd het gevoel gehad, dat ik steeds word nagekeken; daar heb je hem! Vorige week nog kwam ik een goede kennis tegen. Hij deed alsof hij me niet zag. Ik heb vrienden en kennissen verloren. Mensen roddelen. Ik hoor de raarste verhalen over mij, waar totaal niets van waar is. Mijn wereld is heel klein geworden en eenzaam.”

De Hengeloër is z’n baan die hij nog niet zo lang had kwijt geraakt. Hij vermoedt dat het hele verhaal rond de pinpas een rol heeft gespeeld. “Van een oud-collega’s hoorde ik later, dat er werd rond verteld dat ik bij mijn vorige baas was ontslagen vanwege diefstal.” Zo gaat dat, blijkbaar. “Het echte verhaal is, dat ik 15 jaar bij restaurant La Place in Enschede heb gewerkt. En ik raakte daar mijn baan kwijt, omdat het moederbedrijf V&D failliet ging. Mijn restaurant ging dicht. Hoe komen mensen erbij om zo’n leugen zomaar rond te vertellen?”

Mensen ontlopen

Zelf kijkt de Hengeloër ook graag naar opsporingsprogramma’s zoals Onder de Loep en Opsporing vermist. Deze uitzending heeft hij zelf niet gezien. “Maar ik kreeg op het werk een appje van een vriend, met de beelden erbij. ‘Hé Sami, wat is dit?’ Ik dacht dat hij een grapje maakte.” Ellouzi ging zo snel hij kon naar het politiebureau. “Het was niet een persoon die een beetje op mij leek. Nee, ik was het gewoon op die beelden.”

Hij dacht dat het verhaal daarna snel de wereld uit zou zijn. Maar dat viel dus tegen. En hoe langer het duurde, hoe groter het spook waar hij tegen moest vechten. Mensen ontlopen hem – denk hij. En hij ontloopt de mensen. "Want je vraagt je steeds af: wat zullen ze van me denken? Hebben ze de uitzending gezien? Je merkt dat bekenden zich anders tegen je gaan gedragen. Maar de meesten zeggen niets, vragen niets. Ik kan ze dat niet kwalijk nemen. Maar ik wou dat ze gewoon hadden gevraagd: Sami, hoe zit dat? Dan kan je het uitleggen."

Quote

Het was niet een persoon die een beetje op mij leek. Nee, ik was het gewoon op die beelden

Sami Ellouzi

Angst en depressie

Hij heeft zich de afgelopen tijd afgezonderd. “Ik ging gesprekken uit de weg en discussies. Ik durf nu nauwelijks nog mijn mening te geven, omdat ze dan misschien zeggen: oh, en jij dan? Ik durf ook niet meer alleen in een ruimte te zijn. Want dan denk ik: zullen ze me wel vertrouwen? Het maakt angstig. Dat gevoel maakt je zo klein, zo eenzaam en depressief.  Ik zit maar liever thuis."

De politie  zegt de fout enorm te betreuren. "Het zal je maar gebeuren", zegt woordvoerder Jan Thijs van Hemmen. Wat er precies is misgegaan wordt nog steeds onderzocht. "Op het bankafschrift van het bestolen slachtoffer kun je zien hoe laat er met haar pas is gepind. Bij de bank vragen we dan de pinactie op van dat specifieke tijdstip. Mogelijk loopt de tijdsregistratie van de pinautomaat en die van de bewakingscamera niet gelijk."

In het verleden is daar vaker een fout in gemaakt. Dat afgelopen jaren hebben banken bijna alle pinautomaten  daarop aangepast. Het is onduidelijk of dit bij deze automaat ook is gebeurd. In de uitzending zijn niet de beelden gebruikt van de camera die in de automaat zelf zit, maar van een camera die van bovenaf filmt. 

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.