Gerard Sanderink liet beide DSS-directeuren door zijn advocaat op staande voet ontslaan.
Volledig scherm
Gerard Sanderink liet beide DSS-directeuren door zijn advocaat op staande voet ontslaan. © Carlo ter Ellen

Sanderink moet ontslagen directeur DSS Goor weer toelaten

ALMELO/GOOR – Gerard Sanderink moet commercieel directeur Marcel van der Heijden van Dutch Solar Systems in Goor op straffe van een dwangsom van 1000 euro per dag weer toelaten in het bedrijf en zijn werk laten hervatten. Dat heeft de kantonrechter in Almelo beslist.

DSS is leverancier van zonnepanelen en zonneboilers en werd in de jaren negentig gekocht door Gerard Sanderink. Sanderink benoemde zijn vriendin Brigitte van Egten er tot directeur, maar leeft sinds eind vorig jaar in onmin met haar.

Bonus

Van Egten en haar mede-directeur bij DSS, Marcel van der Heijden, werden in mei op staande voet ontslagen. Sanderink wil van beide DSS-directieleden af, omdat hij ze niet meer vertrouwt. Van Egten zou zich ten onrechte een bonus van 72.000 euro hebben laten uitbetalen en Van der Heijden zou daaraan hebben meegewerkt. Sanderink zegt dat hij voor uitbetaling van de jaarlijkse bonus geen toestemming had gegeven, omdat de jaarrekening nog niet was vastgesteld.

Nabetaling loon

De kantonrechter gaat niet in op de vraag of het ontslag op staande voet aan Van der Heijden op juiste gronden is verleend, maar constateert dat de commercieel directeur is ontslagen door een vennootschap van Sanderink die niét zijn werkgever is. Van der Heijden is in dienst bij DSS Beheer en niet bij Dutch Solar Systems BV, de vennootschap die hem ontslag op staande voet aanzegde. De arbeidsovereenkomst is volgens kantonrechter Alers dan ook niet beëindigd. Van der Heijden mag daarom van de rechter weer aan het werk en Sanderink moet diens loon, dat sinds 27 mei van dit jaar was stopgezet, nabetalen.

Boekenonderzoek

Van der Heijden vorderde twee weken terug bij de behandeling van de zaak ook dat zijn bonus van 40.000 euro bruto zou worden uitbetaald, maar daarin gaat de kantonrechter niet mee. Alers vindt dat uit de stukken niet onomstotelijk kan worden vastgesteld, dat Van der Heijden recht heeft op dat bedrag. Gerard Sanderink laat bij DSS immers boekenonderzoek doen, onder meer naar de juistheid van de jaarcijfers.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.