Nelson M. heeft inmiddels een Skypeverbod opgelegd gekregen.
Volledig scherm
Nelson M. heeft inmiddels een Skypeverbod opgelegd gekregen. © Getty Images/iStockphoto

Skypeverbod voor pedofiel die in cel ‘gesprek’ had met Hengeloër

ENSCHEDE – De Stichting Strijd Tegen Misbruik heeft bij justitie bezwaar gemaakt tegen een door pedo-activist Nelson M. (25) uit Lelystad gevoerd skypegesprek vanuit het huis van bewaring. Geestverwant Marthijn Uittenbogaard uit Hengelo verspreidde het gesprek via zijn Twitteraccount .

Jurist Yme Drost attendeerde justitie namens de stichting op het feit, dat de uit Lelystad afkomstige Nelson M. vanuit zijn cel blijk gaf van zijn voorliefde voor jonge kinderen. Gedetineerden mogen tegenwoordig skypen, omdat ze in verband met de coronacrisis geen bezoek mogen ontvangen.

Politieke partij oprichten

Nelson M., die vast zit op verdenking van het bezit van kinderporno, heeft na het incident een skypeverbod opgelegd gekregen. M. werd landelijk bekend toen hij begin dit jaar in een tv-interview verklaarde een politieke partij te willen oprichten, die zou moeten ijveren voor het legaliseren van seks met kinderen.

Te gek voor woorden

Vanuit zijn cel maakte Nelson M. vorige week gebruik van de mogelijkheid om zijn gedachten over pedoseksualiteit nog eens te delen. Nadat justitie door Yme Drost op het verspreiden van de video door Uittenboogaard was geattendeerd, kwam justitie in actie. „Te gek voor woorden dat iemand zo maar, zonder enige controle, dit soort gesprekken via Skype met iemand buiten de gevangenis kan voeren”, vindt voorzitter Marcel Jeninga uit Enschede van de Stichting Strijd Tegen Misbruik. „En dat zo’n gesprek dan ook verder de openbaarheid in kan worden gebracht.”

Inval in woning Hengelo

De 32-jarige vriend en huisgenoot van Uittenboogaard zit sinds begin januari vast. Toen viel justitie de woning van Uittenboogaard en zijn vriend in Hengelo binnen en trof daar bewijs aan voor ‘voorbereidingshandelingen voor seksueel misbruik van kinderen.’ Over de video met Nelson M. schrijft Uittenboogaard op Twitter, dat die niet door hem is gemaakt, maar wel is geretweet (verspreid-red.).

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.