Sloop vooroorlogse huizen Hengelo van de baan

De 14 vooroorlogse huurwoningen aan de Landmansweg worden niet gesloopt. Daarover kregen bewoners afgelopen week een brief van woningbouwvereniging Welbions. Buurtbewoners trokken eind mei aan de bel; sloop was volgens hen een onbespreekbare optie.

Volledig scherm
Landmansweg © Martin Ruesink

Kim Jansen

Een flinke opknapbeurt hebben de huizen aan de Landmansweg nodig. Met name de kozijnen en daken zijn slecht. Er moet hoognodig iets gebeuren als het aan de bewoners ligt. Eerder waren er nog drie opties voor de woningen: groot onderhoud, renovatie en sloop. Inmiddels is de laatste optie van tafel. Een aannemersbedrijf onderzoekt hoe de vooroorlogse huizen weer aangenaam gemaakt kunnen worden.

Niet duidelijk

Voor bewoners is nog niet duidelijk wat er nu precies gaat gebeuren. Aanstaande dinsdag zijn zij uitgenodigd door de woningbouwvereniging om een kop koffie te komen drinken en vervolgstappen door te spreken. Sloop van de woningen was volgens bewoners onbespreekbaar. De buurt was vooral bang, dat nieuwbouw te duur zou worden voor een aantal bewoners. Daardoor zouden niet alle bewoners kunnen terugkeren op de vertrouwde stek met lage huren (gemiddeld zo'n 350 euro per maand).

Lange baan

Een bewoner die niet met zijn naam in de krant wil: "Sinds 2008 is het onderhoud al op de lange baan geschoven. We hebben als huurders regelmatig iets aangekaart. Na de onrust over de sloop is Welbions denk ik wakker geworden. Voor mijn gevoel wisten ze amper dat ze ook over deze huizen zeggenschap hadden." Bewoners zijn voorzichtig blij dat de sloop van tafel is. " We weten alleen nog niet zeker wat er nu gebeurt. Dat is nog even afwachten."

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.