Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Sluis Delden woensdag weer open

DELDEN - De sluis van Delden gaat woensdag 9 mei weer open, twee dagen later dan aanvankelijk gepland. Daarmee is de belangrijke (container)haven van Hengelo weer voor het eerst sinds begin april bereikbaar voor het scheepsverkeer.

Bij de opknap van de sluizen van Hengelo (De Waarbeek) en Delden bleken onlangs de deuren van de schutkolk in sluis Hengelo in slechtere staat te verkeren dan gedacht. Daardoor zouden de werkzaamheden twee weken langer duren. 

Enige tijd daarna bleek ook het onderhoud aan de Deldense sluis enkele dagen meer tijd te gaan kosten. Oorzaak: bij het aanbrengen van een extra veiligheidsbalk  bleek het beton van een bestaand sluishoofd meer bewapeningsstaal te bevatten dan gedacht. ,,Het boren was daardoor tijdrovender", aldus een woordvoerster van Rijkswaterstaat.

Vaarroute naar Enschede

De Deldense sluis zou aanstaande maandag, 7 mei, weer opengaan. Dat  wordt twee dagen later. De vertraging in de Hengelose sluis blijft hetzelfde. De heropening van het laatste stuk vaarroute naar Enschede staat gepland voor vrijdag 19 mei. 

Het werk in Hengelo begon op 5 april. Tijdens de inspectie kwam toen naar voren dat de schade aan de deuren groter was dan eerdere duikinspecties aantoonden. De overlast is volgens Rijkswaterstaat beperkt gebleven. Het zou om ongeveer drie schepen per dag gaan die in Hengelo worden geschut. In Delden zijn dat er ongeveer 25. 

Opknapbeurt

De sluizen worden gerenoveerd zodat zij de komende 30 jaar geen groot onderhoud meer nodig hebben. De huidige sluisdeuren worden vervangen of gerenoveerd. In Delden krijgt de stalen sluiskolk een opknapbeurt en worden de ankerstangen vervangen. Die zorgen ervoor dat de sluiswanden goed op hun plek blijven.

De sluiskolk in Hengelo is van beton, hier worden de voegen vervangen. Ook wordt de gehele elektrische installatie voor de bediening en besturing vervangen en voorbereid op bediening vanuit Eefde. De gemalen worden eveneens gerenoveerd. Zowel in Delden als in Hengelo worden zowel de pompen als de aandrijving vervangen.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.