Volledig scherm
Vincent Mulder (SP): smadelijk. © Emiel Muijderman

SP'ers in Hengelo pikken 'belastingontwijking' niet

HENGELO - Volgens raadslid Stan Horsthuis zouden zijn SP-collega’s zich schuldig maken aan ‘belastingontwijking’. Bij de achterban van de SP is dat volledig in het verkeerde keelgat geschoten.

De plaatselijke SP zal Stan Horsthuis (Lijst Horsthuis) vragen om zijn beschuldiging terug te nemen. „Anders zullen we stappen ondernemen”, dreigt SP-raadslid en afdelingsvoorzitter Vincent Mulder. „Dit is gewoon smadelijk, een beschadiging van de SP-raadsleden.”

Motie

Horsthuis vindt dat de gemeente de vergoedingen van de raadsleden en de wethouder van de SP niet langer rechtstreeks moet overmaken aan de partij. Dat is de strekking van een motie die hij volgende week wil indienen.

De afdrachtregeling van de SP ligt landelijk onder vuur. Naar aanleiding van een gerechtelijke uitspraak adviseerde minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) in september provincies en gemeenten niet langer mee te werken aan die regeling. De vergoeding moet worden overgemaakt naar de bankrekening van de raads- en statenleden. Het staat hen vervolgens vrij een deel af te dragen.

Miljonairs

Horsthuis vindt dat de gemeente Hengelo daar gehoor aan moet geven, het liefst al per 1 januari. Ook vanwege de volgens hem dubieuze fiscale constructies rond de regeling. „De SP heeft de mond vol over miljonairs die wegen hebben gevonden om belasting te ontwijken. Op zich prima, maar de SP kan er zelf ook wat mee.”

Op de laatste ledenvergadering van de SP werd verontwaardigd gereageerd op die ‘aantoonbaar onjuiste beschuldiging die de integriteit van onze volksvertegenwoordigers schaadt’. Dat staat in een officiële verklaring die door alle aanwezige leden werd onderschreven.

Aftrekbaar

Volgens Mulder wil de SP-fractie graag de discussie met Horsthuis aangaan over de afdrachtregeling. Maar de beschuldigingen over belastingontwijking ‘raken kant noch wal’, zegt hij. „We schenken driekwart van onze vergoeding aan de partij, vrijwillig.” Die schenking is deels fiscaal aftrekbaar. Dat geldt volgens Mulder voor elke ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling), dus ook voor de meeste politieke partijen.

Gedoe

Wettelijk is er niks mis met de afdrachtregeling, zegt Mulder. „Sinds 1990 werkt de gemeente Hengelo hier al aan mee. Is nooit een probleem van gemaakt. Het scheelt gewoon een hoop gedoe. Nu ben ik met één pennestreek klaar voor vier jaar.”

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.