Volgens SP-raadslid Marie José Huis in ‘’t Veld is invoering van de ja/ja-sticker ‘een effectieve manier om de jaarlijkse kilo’s aan papierafval te verminderen’.
Volledig scherm
Volgens SP-raadslid Marie José Huis in ‘’t Veld is invoering van de ja/ja-sticker ‘een effectieve manier om de jaarlijkse kilo’s aan papierafval te verminderen’. © AD

SP Hengelo: zonder ja/ja-sticker geen folders meer in de bus

HENGELO - Hengeloërs die nog reclamefolders willen ontvangen, moeten daarvoor straks een speciale ja/ja-sticker op hun brievenbus plakken.  Dat is althans het voorstel van SP-raadslid Marie José Huis in ’t Veld. 

Met die maatregel wil Huis in ’t Veld de hoeveelheid reclamefolders terugdringen. Nu is het nog zo dat Hengeloërs die geen ongeadresseerd drukwerk en huis-aan-huis bladen willen ontvangen, dat zelf moeten aangeven met een nee/nee-sticker. Wie geen reclamefolders wil maar wel de gratis weekbladen, moet een nee/ja-sticker op de brievenbus plakken.

Omdraaien

Dat systeem wil Huis in ’t Veld omdraaien. Verspreiders mogen dan alleen nog bezorgen op adressen waarvan de bewoners expliciet - met de ja/ja-sticker - kenbaar maken dat ze de ontvangst van ongeadresseerd drukwerk op prijs stellen. Volgens het SP-raadslid is dat ‘een effectieve manier om de jaarlijkse kilo’s aan papierafval te verminderen’.

Quote

Alleen in Amsterdam scheelt dat al 10.000 bomen per jaar

Volgens Huis in ’t Veld verdwijnt een groot deel van het ongeadresseerde drukwerk nu nog in de afvalcontainer. Via haar werk in de zorg komt Huis in ’t Veld regelmatig bij oudere mensen in aanleunwoningen. „Daar zie ik dan vaak hele pakken liggen, nog verpakt in plastic. Ook bij flats zie je dat. Daar gooien de mensen de folders gewoon onder de brievenbus in de hal.”

Papierverspilling

Om die papierverspilling tegen te gaan en het milieu te ontzien heeft een groeiend aantal gemeenten al besloten tot de invoering van de ja/ja-sticker. „Alleen in Amsterdam scheelt dat al 10.000 bomen per jaar”, aldus Huis in ’t Veld. Volgens haar blijkt uit onderzoek dat 39 procent van de huishoudens reclamefolders ongelezen weggooit. „Per jaar wordt 235 miljoen kilo reclamefolders vernietigd. Vroeger ging het naar landen als China. Maar die willen onze troep ook niet meer. Vooral vanwege de drukinkt. Dat is gewoon giftig spul, heel slecht voor het milieu.”

Niet verbieden

Het is niet zo dat Huis in ’t Veld de verspreiding van reclamefolders wil verbieden. „We pakken niemand de folders af. Mensen mogen ze van mij gerust blijven ontvangen, maar dan moeten ze het zelf aangeven met zo’n sticker. Als je dat niet doet, krijg je niks. Daar wil ik naar toe.”

Utrecht

Haar voorstel wordt woensdagavond besproken op de politieke markt. Een ambtenaar van de gemeente Utrecht komt vertellen over de ervaringen die daar al zijn opgedaan met de ja/ja-sticker.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.