Volledig scherm
Mercado de Colón in Valencia, foto ter illustratie. © Engelbert Heideman

'Spaanse' markthal in Hengelo riekt wel erg naar plagiaat

LezersbriefHENGELO - Gevoel voor timing kan Anyta Mulder en Herbert Capelle in de krant van gisteren niet ontzegd worden. De lancering van hun plan voor een 'Spaanse' markthal in hartje Hengelo zal in deze Sinterklaastijd menig hart sneller doen kloppen

Mij gaf het vooral een déja vù gevoel, want - zoals het tweetal zelf erkent - het is een afgeslankte versie van het Hijschkamerplan van bureau West8: één hal in plaats van twee, maar wél met een industriële uitstraling. In september 2018, nadat het plan van West8 in de verkiezing de meeste stemmen had gekregen, heb ik samen met nog een aantal Hengelose burgers deelgenomen aan een van de brainstormsessies met ambtenaren van de gemeente over het marktplein.

Workshop 

Dat werd in december gevolgd door een workshop over de invulling van de markthallen. Daarbij waren Adriaan Geuze van West8 en kwartiermaker Gerard Cornelisse aanwezig.

Alles was toen bespreekbaar: de vorm, de plaatsing, de omringende elementen, enz. Dat heeft geleid tot een plan dat eerst met veel bombarie door wethouder Bas van Wakeren werd gepresenteerd, maar niet veel later door diezelfde wethouder is afgeschoten omdat het bij nader inzien te duur zou zijn.

Onbegrijpelijk

In het licht van het voorgaande een onbegrijpelijke beslissing, omdat ik me niet kan voorstellen dat West8 hier geen oplossing voor had kunnen vinden. Mocht de 'Spaanse' markthal er komen, dan ben ik zeer benieuwd naar de reactie van West8. Alle goede bedoelingen ten spijt, dit riekt toch wel heel erg naar plagiaat.

Hans Hoes
Hengelo

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.