Volledig scherm
© Christian van der Meij

Speciaalbier Festival in Hengelo valt in de smaak

in beeldHENGELO - De zesde editie van het Twents Speciaalbier Festival, afgelopen zondag op het oude fabrieksterrein van Hazemeijer,  trok zo'n 5.000 liefhebbers. Een nieuw record.

Premium Pils, Oerpils, een rosébier licht, donker, blond, donkerder dan donker, met veel of weinig hop gebrouwen; de soorten en recepten vliegen de festivalbezoekers om de oren. Je kunt er zelfs ijsbier in verschillende smaken krijgen. In totaal zijn er 100 verschillende soorten.

Foodplein

En er is muziek, je kunt een kaas - worst plankje voor je tafeltje laten aanrukken en als je echt honger hebt is daar altijd het foodplein als prominent onderdeel van het festival met naast de tuk-tuk frietjes en de Passa Parola pizza de winnaars van het televisieprogramma Grillmasters 2016. 

Maar het gaat deze dag om bier. Om speciaalbier. En dat komt allang niet meer alleen uit België. Limburg haalde het fenomeen op bij de zuiderburen, gaf er een eigen kwinkslag aan en vervolgens sloeg de nationale brouwwoede toe. Inmiddels telt alleen Twente al tientallen kleine bierbrouwertjes. Die vinden hun afzetkanalen via cafés, supermarkten of lokale slijterijen. Of op festivals als deze.

Kwaliteit

De Amarillo Sun van brouwer De Witte Leeuw is één van de favoriete biertjes van Frank Hendriks. De eigenaar van de Twentse Bierbrouwerij en organisator van het festival heeft geen enkele moeite om de kwaliteiten van een concurrent te benoemen. ,,Delen is vermenigvuldigen en dat begrijpen de collega-brouwers in de wereld van de speciaalbieren. Die zijn niet tot de laatste euro gedreven, maar gaan voor kwaliteit en goede contacten met de liefhebbers die onze klanten zijn."

Als het festival om 13.00 uur begint, loopt het vrijwel meteen vol met bezoekers. Midden op de middag wordt de topdrukte gemeten en in totaal kwamen er een slordige 5.000 belangstellenden op het bierfestival af.

Kneuterigheid

Daarmee is de zesde editie meteen de succesvolste. Al weigert Hendriks succes aan het aantal bezoekers af te meten. ,,We zijn zes jaar geleden begonnen met een proeverij op het terras van de brouwerij. Hoe klein ook, dat voelde al als een succes. Ook nu met 5.000 bezoekers vind je die kneuterigheid nog terug en dat willen we graag zo houden. Voor ons geen grote muziekpodia met dure artiesten. De bieren die je hier aantreft komen uit het hele land. Maar waarom zouden we ook de muziek van ver weg halen als je die in de buurt hebt en nog beter bij deze happening past ook."

Volledig scherm
© Christian van der Meij
Volledig scherm
© Christian van der Meij
Volledig scherm
© Christian van der Meij
Volledig scherm
© Christian van der Meij
Volledig scherm
© Christian van der Meij
Volledig scherm
© Christian van der Meij
Volledig scherm
© Christian van der Meij

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.