Stormloop op archeologische opgravingen in Hengelose wijk

VideoHENGELO - Bijna 400 belangstellenden hebben deze stralende zaterdag de archeologische opgravingen in de Hengelose nieuwbouwwijk Slangenbeek bezocht.

Vooral ouders met kleine kinderen kwamen bekijken wat vier fulltime archeologen en drie amateurs tot nu toe hebben aangetroffen. Vrijwilligers deden rond 2010 de eerste vondsten in Hengelo-Noord. Dat was aanleiding voor uitgebreider onderzoek.

Aan de Beekjuffer zijn een grafveld uit de IJzertijd (800 jaar voor Christus) en bebouwing uit de Romeinse tijd (100-200 jaar na Christus) blootgelegd.

Belangstelling

De massale belangstelling overtrof de stoutste verwachtingen, vertelde regio-archeoloog Albert Vissinga (37), die via Het Oversticht in Zwolle bij de gemeente Hengelo is gedetacheerd. ,,Het mooie weer speelt zeker mee. Maar je ziet ook dat de belangstelling voor archeologie groeit.’’ 

Tot nu toe zijn elf putten in het toekomstige bouwterrein uitgegraven. In totaal worden dertig putten blootgelegd. Er wordt nog acht weken gegraven, dat is een gebied van 1,6 hectare archeologie-vrij, zoals dat in vaktermen heet. Dat kunnen woningen verrijzen op de plek waar ooit de urnen van gecremeerde oer-Hengeloërs werden begraven en verre voorouders hun boerderijtje op palen bouwden.

Archeologische vondsten uit Slangenbeek worden opgeslagen in een depot in Deventer. Dat is openbaar. Vondsten worden uitgeleend voor, bijvoorbeeld, tentoonstellingen. 

Volledig scherm
Evert Ulrich geeft uitleg aan bezoekers van de archeologische opgravingen in de nieuwbouwwijk Slangenbeek. © Lars Smook
Volledig scherm
Evert Ulrich geeft uitleg aan bezoekers van de archeologische opgravingen in de nieuwbouwwijk Slangenbeek. © Lars Smook

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.