Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Strooizout in Twente is miljoenen jaren oud: ‘Daar kan geen PFAS inzitten'

HENGELO - In het zout dat in de winter op de Twentse wegen wordt gestrooid, zit niet de verontreiniging PFAS. Dat zeggen zoutleverancier Nouryon en Twente Milieu.

De Nederlandse Zoutbank, leverancier van strooizout, zegt dat onderzocht wordt of strooizout aan de PFAS-norm voldoet. PFAS is de verzamelnaam voor chemische stoffen die schadelijk kunnen zijn voor het milieu en de natuur. Directeur Ardin Bos bevestigt tegen de NOS dat er onderzoek is, in reactie op een artikel in De Telegraaf. In dat artikel staat dat metingen zouden hebben uitgewezen dat de PFAS-norm wordt overschreden. Dat bestrijdt Bos tegenover de NOS.

Vrij van verontreiniging

De leverancier van het meeste Twentse strooizout is Nouryon in Hengelo, het voormalige AkzoNobel. Dat bedrijf laat weten dat in dit zout in ieder geval geen PFAS kan zitten. Een woordvoerder van Nouryon zegt dat het zout van het bedrijf uit zoutlagen diep onder de grond komt, die miljoenen jaren oud zijn. "En dus vrij van verontreiniging die door mensen is veroorzaakt", aldus de woordvoerder.

Ook Twente Milieu, dat het zout bij Nouryon inkoopt en verwerkt, zegt dat er geen sprake van kan zijn dat daar PFAS in zit. "Twente Milieu heeft in zijn drie grootste zoutloodsen installaties staan om pekelwater te maken van het geleverde zout. Wij strooien dus met een pekelwateroplossing van water en zout, zodat het zout goed hecht aan het oppervlakte en er dus ook preventief gestrooid kan worden."

Paar theelepeltjes

Er komt ook zout van Eurosalt op enkele Twentse wegen, vooral in de Hof van Twente. Tegenover de NOS zegt Eurosalt dat er bijna geen toevoegingen in strooizout ziten. Het zou gaan om slechts 'een paar theelepeltjes' chemische stof in 1000 kilogram zout, om klonteren te voorkomen.

Staatssecretaris Van Veldhoven stelde in juli een strengere norm vast voor de giftige stoffengroep PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen). Het gaat om zesduizend stoffen die bijna niet afbreekbaar zijn en waarvan er vijftienhonderd mogelijk kankerverwekkend zijn. In de bouw leidt de norm tot grote problemen omdat grond met PFAS niet verplaatst mag worden.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.