Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Taakstraf voor Hengeloër met wietkwekerij

HENGELO/ALMELO - Onder zware druk uit het criminele milieu zou Hengeloër C. zijn woning beschikbaar hebben gesteld voor het houden van een wietkwekerij. Gisteren stond hij samen met D. uit Enschede voor de rechter.

Het Openbaar Ministerie gelooft helemaal niets van het verhaal dat de Hengeloër tijdens de zitting naar voren bracht. C. zou door hem onbekende lieden zijn gedwongen zijn huissleutel van zijn koopwoning aan de Elsbeekweg af te geven en lijdzaam hebben moeten toezien hoe de bovenverdieping werd ingericht als wietkwekerij. Om hem te bewegen mee te werken en zijn mond te houden zouden hij, zijn ex-vrouw en hun kinderen en kleinkinderen met de dood zijn bedreigd.

Officier van justitie Carlo Dronkers heeft in het dossier wel aanwijzingen voor bedreiging, maar die hebben volgens hem helemaal niets te maken met de kwekerij. "Uw zoon heeft zich volgens de politie in de nesten gewerkt met een communicatiesysteem waarmee criminelen ongestoord met elkaar kunnen spreken. Daar is iets bij misgegaan en dat heeft kwaad bloed gezet bij zware criminelen. Maar nergens blijkt dat dit iets te maken heeft met het feit dat in uw woning een kwekerij is aangetroffen."

Gedwongen

C., die zich liet bijstaan door een tolk, ondanks het feit dat hij al 20 jaar in Nederland woont, houdt vol gedwongen te zijn de planten te verzorgen en verder geen vragen te stellen.

Zijn advocate De Vries wees op de immense druk en de psychische overmacht van haar cliënt. Ze liet de ex-vrouw en de dochter als getuige oproepen om de bedreigingen aan te tonen.

Dronkers eiste een taakstraf van 180 uur en vordert 116.000 euro terug van C. Zijn Enschedese vriend D. hoorde vrijspraak eisen. Hij is wel eens in de kwekerij geweest, maar heeft geen bemoeienis gehad met de kwekerij. Uitspraak over 14 dagen.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.