Volledig scherm
© Thinkstock

Taakstraf voor Syrische vluchteling die in Hengelo vrouwen betastte

ALMELO/HENGELO - De 28-jarige Nayef Al S., een Syrische vluchteling uit Enschede, is door de rechtbank Overijssel veroordeeld voor het betasten van twee vrouwen in Hengelo. Hij kreeg daarvoor een taakstraf van 80 uur en een voorwaardelijke celstraf van 1 maand, met een proeftijd van 2 jaar. Ook moet hij een schadevergoeding van 250 euro aan een van de vrouwen betalen.

De incidenten vonden plaats aan de Marskant in Hengelo, op 19 juni 2017. Een van de twee Hengelose vrouwen had net haar zoontje naar school gebracht, toen ze door een man in haar billen geknepen werd. Dit was goed te voelen, zo verklaarde ze, omdat ze een jurkje droeg. De man kneep haar met zijn volle hand. 

Nog geen kwartier later herhaalde de man dit bij een andere vrouw uit Hengelo, die op weg was naar haar werk. De voorband van haar fiets bleek lek, ze stopte en op het moment dat ze naar haar voorwiel keek, hoorde ze van achteren iemand aan komen rennen. Toen hij langskwam, voelde ze dat hij haar billen streelde. Even later op haar werk belde ze de politie. Kort daarna werd de man met het Arabische uiterlijk bij het station in Hengelo aangehouden. 

Inbreuk

Nayef Al S. heeft met zijn daad 'inbreuk gemaakt op de lichamelijke en geestelijke integriteit van deze vrouwen', zo stelt de rechtbank. 'De ervaring leert dat slachtoffers van dergelijke feiten nog lange tijd lijden aan vooral de psychische gevolgen ervan, zoals gevoelens van angst en onveiligheid.' Het zedenmisdrijf heeft tot op de dag van vandaag impact op de Hengelose die bij school betast werd. 

De man, die vier jaar geleden vanuit Syrië naar Nederland vluchtte, raakte volgens reclassering in Nederland verslaafd aan drank en drugs en belandde in een psychose. Hierdoor was hij verward en liet hij geradicaliseerd gedrag zien en veroorzaakte hij overlast. 

Hulpverlening

Inmiddels gaat het volgens reclassering beter met de man en is er vrijwillige hulpverlening, maar omdat de man de aanrandingen ontkent en de Nederlandse taal niet beheerst, kan reclassering niet inschatten of er kans is op herhaling.

De veroordeling van de rechtbank was in lijn met de eis van het OM. 

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.