Volledig scherm
Medewerkers van Tactory zetten verkeerd geparkeerde fietsen in de stalling bij het NS-station en markeren langparkeerders. © Esther Rouwenhorst

Tactory in de weer met weesfietsen bij station Hengelo

HENGELO - Vier ochtenden in de week zijn medewerkers van Tactory, de fietsenwerkplaats van Tactus Verslavingszorg, in de weer om fout geparkeerde fietsen in de stalling bij het station in de rekken te plaatsen. „En dat zijn er flink wat”, zegt een van de medewerkers.

Nieuwe modellen staan er geparkeerd tussen roestige exemplaren zonder voorwiel en fietsen waarvan het zadel ontbreekt. Maar oud of nieuw; als de mannen van Tactus ontdekken dat een fiets niet van zijn plek komt, wordt deze gemarkeerd. Bovendien wordt er een label aan de fiets gehangen met de melding dat deze wordt verwijderd als de fiets na zo’n vier weken niet is opgehaald.

Als de fiets er dan nog staat, wordt-ie aangemerkt als zogenaamde weesfiets. Die exemplaren worden in opdracht van de gemeente Hengelo naar het fietsdepot bij ‘t Beukert aan de Deurningerstraat gebracht. Daar worden ze geregistreerd en minimaal twee tot maximaal dertien weken opgeslagen, afhankelijk van de waarde van de fiets.

Opknappertjes

Meldt de eigenaar zich binnen die termijn niet, dan belanden hopeloze gevallen op de schroot. De andere exemplaren gaan naar Tactory aan de Bothastraat, waar ze worden opgeknapt en verkocht. „Kijk, het frame van deze Gazelle is nog prima”, zegt begeleider René Handel van Tactory wijzend naar een damesfiets waarvan het achterwiel is dubbelgevouwen. 

Toch belanden niet alle ‘nog prima’ modellen uiteindelijk in de fietsenwerkplaats. Want een gloednieuwe speed pedelac die weken niet van zijn plek komt, da’s vreemd. Handel nam contact op met de politie. „En ja hoor, die fiets stond als gestolen geregistreerd.” De fiets is inmiddels herenigd met zijn eigenaar.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.