Volledig scherm

Textielcontainers in Hengelo steeds viezer: sorteren is smerig werk

HENGELO - Het strenge afvalbeleid in Hengelo leidt tot een steeds grotere vervuiling in textielcontainers. “Sorteren is gewoon smerig werk geworden. Textiel heeft geen waarde meer”, aldus het CDA woensdagavond tijdens een politieke markt over het afvalbeleid.

De vervuiling in textielcontainers wordt een steeds groter probleem, constateren het CDA en ProHengelo. Hengeloërs gaan steeds vaker op zoek naar plekken waar ze hun afval illegaal kunnen achterlaten, nu de regels steeds strenger worden. Volgens raadslid Jan Vis bleef de vervuiling in de textielbakken ooit ‘beperkt’ tot 6 procent, nu is dat opgelopen naar 22 procent.

Schrikbarend

Ook Edith van der Brugh (ProHengelo) ziet een toenemende vervuiling in textielcontainers en stelt ook vast dat in plastic afval schrikbarende hoeveelheden ander afval zit. “Dat zou al zijn opgelopen van 18 naar 22 procent maar wij hebben gehoord dat die vervuiling inmiddels veel groter is.” Veel fracties vragen zich bovendien af wat de gemeente gaat doen aan de vele dumpingen bij containers.

Schaapskleren

De gemeenteraad sprak over het plan om Hengeloërs de keuze te geven om de grijze container te behouden. Er was steun voor dat voorstel maar ook forse kritiek. “Het is een woekercontainer. Een wolf in schaapskleren”, aldus Leo Janssen. “36 euro extra is bizar”, aldus Stan Horsthuis (Lijst Horsthuis), verwijzend naar het tarief dat Hengeloërs boven op hun vast recht moeten betalen als ze de grijze bak willen behouden. “Moeten we zo afknijpen richting burger?” Wethouder Marcel Elferink (milieu) had te weinig tijd  om op alle vragen en opmerkingen te reageren: dat gebeurt nu schriftelijk.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.