Mike Balm van Thales over het informatiesysteem dat zij in vier weken tijd ontwikkelden. Hiermee werken veiligheidsregio’s en crisiscentra, het helpt beleidsmakers keuzes maken. „Met informatie win je de oorlog.”
Volledig scherm
PREMIUM
Mike Balm van Thales over het informatiesysteem dat zij in vier weken tijd ontwikkelden. Hiermee werken veiligheidsregio’s en crisiscentra, het helpt beleidsmakers keuzes maken. „Met informatie win je de oorlog.” © Frans Nikkels

Thales helpt in oorlog tegen virus: ‘Alles draait om informatie’

HENGELO - Hoe je een oorlog wint, dat hoef je ze bij Thales in Hengelo niet te vertellen. Alles draait om informatie. Ook als de tegenstander een virus is. Maar het informatiesysteem waarmee Nederland de coronacrisis inging was verouderd, zegt Thales-directeur Mike Balm. In korte tijd bouwden hij en zijn collega’s een nieuwe variant.

Bij hem thuis in Hengelo, op de eetkamertafel, staan drie computerschermen. Mike Balm, directeur New Business van elektronicaconcern Thales - specialist op het gebied van systemen voor onder meer defensie en luchtvaart -  kan er informatie op laten zien die van levensbelang is bij de bestrijding van het coronavirus. Over de bezettingsgraad van de intensivecareafdelingen bijvoorbeeld, maar ook die van de zorghotels en de mortuaria in het hele land. Maar hij kan ook de meest actuele werkloosheidscijfers inzien, de wachtlijsten van de zorg, overlastmeldingen, aanvragen om noodhulp, faillissementen en nog veel meer. Mike Balm ziet, kortom, alle gevolgen van een land in crisistijd voor zich. Maar dan in data, in een systeem.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.