Tjitte Dijkstra is razend enthousiast over nordic cross skating

VideoHENGELO - Hij rijdt comfortabeler dan een skeeler en doet het ook prima op keitjes, gras, kletsnat asfalt en een heuveltje. Trainer Tjitte Dijkstra is zo verslingerd geraakt aan nordic cross skating dat hij een cursus geeft in Hengelo.

De twee grote wielen met luchtbanden staan zo'n 70 centimeter uit elkaar en zorgen voor maximale grip op alle soorten ondergrond. "Ik vind het ideale dingen, deze nordic cross skates. Ik ben een fanatiek schaatser en skeeleraar, geef daar ook les in, maar met deze skates en stokken kun je gewoon op veel meer soorten ondergrond goed uit de voeten. Zelfs als het regent. Dit is een prachtsport voor buitenmensen."

De 52-jarige Hengeloër is bedrijfstrainer van beroep. Als afgestudeerd sportleraar draagt hij na werktijd zijn trainerskennis ook uit op de ijsvloer, weg en skeelerbaan. Nadat zijn vrouw hem vorig jaar had verrast met een clinic nordic cross skate in de polder, schafte hij direct een set aan en ging de weg op.

Extra stabiliteit

"Ik heb geen idee of ik de enige ben in Twente, ik ben in elk geval nog niemand anders hier op nordic cross skates tegengekomen. Ik noem ze trouwens ook wel eens skakes, zo heetten ze eerder." De sport is ontstaan als training voor langlaufers in het sneeuwloze seizoen. "Je hebt ook veel meer het gevoel van langlaufen dan van skeeleren. De stokken geven veel extra stabiliteit en zorgen ervoor dat je al je spiergroepen tegelijk en gecoördineerd beweegt. Je schoenen staan laag tussen de wielen, dat voelt heel prettig en stabiel. Het zijn ook best zware schaatsen aan je benen, twee kilo per stuk."

Dijkstra hoopt meer Hengeloërs voor de sport warm te maken en houdt daarom komende zondagmorgen van 09.30 tot 10.45 uur een gratis kennismakingsles op het Gezondheidspark in Hengelo. Deelnemers moeten zich aanmelden via Tjitfit.nl

Tjitte Dijkstra op zijn nordic cross skates. "Hiermee kun je op veel meer soorten ondergrond uit de voeten."
Volledig scherm
Tjitte Dijkstra op zijn nordic cross skates. "Hiermee kun je op veel meer soorten ondergrond uit de voeten." © Frans Nikkels

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.