Volledig scherm
© beeldbewerking

Top 10: vrachtwagens laten spoor van vernieling achter in Hengelo

in beeldHENGELO - Het gaat vaak mis met vrachtwagens in Hengelo. Donderdag reed er voor de tweede keer dit jaar een vrachtwagen tegen een spoorviaduct. Sinds 2007 ging het minstens tien keer fout in de stad. 

Wij doken het archief in en stelden een overzicht samen van de meest opmerkelijke blunders van chauffeurs. 

Waarom het fout gaat? In de meeste gevallen maken de chauffeurs een inschattingsfout. Het viaduct op de Enschedesestraat is met een doorrijhoogte van 3,80 namelijk lager dan de Nederlandse standaard van 4,60 meter. De Deldenerstraat is met 3,60 meter nog lager, maar de Anninksweg spant met slechts 2,70 meter de kroon. 

1. Oplegger volledig verwoest

Deldenerstraat op 17 augustus 2015

Een vrachtwagenchauffeur die midden in de nacht onder het viaduct op de Deldernerstraat reed, had zich verkeken op de hoogte. Rond middernacht raakte de vrachtwagen het viaduct. Als gevolg van de botsing werd de bovenkant van de oplegger volledig verwoest.

Volledig scherm
© Jana Simmelink

2. Penetrante lucht

Deldernerstraat op 13 maart 2015

Een lange file en een behoorlijke penetrante lucht. Dat was het gevolg van een Duitse vrachtwagen die vastzat onder de spoorbrug op de Deldenerstraat op 13 maart. De oplegger van de vrachtwagen zat namelijk vol met slachtafval van stieren die in de omgeving goed te ruiken was.

Volledig scherm
© Mariette Cellarius

Ijzer op ijzer

Anninksweg op 13 augustus 2007

Het harde geluid van ijzer op ijzer. Het was en is voor bewoners uit de Anninksweg een bekend geluid. Het spoorviaduct is slechts 2,70 meter hoog, waardoor een bestuurder met een enige regelmaat een te hoog voertuig onder het viaduct doorreed. Zo ook deze bestelbus die het treinverkeer op 13 augustus ontregelde.

Volledig scherm
© Teus Meijer

4. Twee incidenten in drie dagen

Enschedesestraat op 15 augustus 2007

Nog geen twee dagen na het eerste incident ging het ergens anders in Hengelo ook goed mis. Een vrachtwagen reed onder de brug door en ramde het spoor boven de Enschedesestraat. De chauffeur had blijkbaar niet op de afmetingen van zijn wagen gelet.

Volledig scherm
© Wim Goorhuis

5. Kantelen voor de tunnel

Anninksweg op 1 september 2016

Waar vrachtwagens normaal vast komen te zitten onder het viaduct, kantelde deze te hoge wagen op 1 september nog voor de tunnel was bereikt. De vrachtwagen had geen lading en kantelde nadat het waarschuwingsbord werd geraakt. Door het ongeval reden er voor enige tijd geen treinen over de spoortunnel.

Volledig scherm
© Pim Lindeman

6. Banden leeg laten lopen

Deldenerstraat op 6 augustus 2015

Een vrachtwagen die zich muurvast zat onder een onder een spoorviaduct aan de Deldenerstraat op 6 augustus, heeft zichzelf vast gereden. De hulpdiensten moesten de banden van het voertuig leeg laten lopen om de vrachtwagen los te krijgen. 

Volledig scherm
© GinoPress B.V.

7. Veel schade

Anninksweg op 14 juli 2016

Flinke schade voor de spoorbrug op de Anniksweg in Hengelo. Een vrachtwagen kwam daar 14 juli vast te zitten. De vrachtwagen was te hoog voor het 2,70 meter hoge viaduct. Een bergingsbedrijf heeft de vrachtwagen moeten afslepen. De beklemming had niet alleen maar gevolgen voor de chauffeur, ook reizigers moesten het ontgelden. Tussen Hengelo en Oldenzaal reden er in de ochtend geen treinen meer. 

Volledig scherm
© News United / Jack Huijgens

8. Brandweer opgeroepen

Anninksweg op 6 oktober 2016

Nadat een vrachtwagen zich op 6 oktober had vastgereden onder een spoorviaduct op de Anninksweg, werd de brandweer opgeroepen om het voertuig onder het viaduct weg te halen. De chauffeur had de hoogte compleet verkeerd ingeschat, waardoor de vrachtwagen klem kwam te zitten. Het treinverkeer lag hierdoor enkele uren plaat. De NS heeft bussen in moeten zetten om reizigers naar hun bestemming te vervoeren. 

Volledig scherm
© Sem van der Wal Fotografie

9. Treinverkeer volledig stil

Enschedesestraat op 5 april 2017 

Reizigers tussen Hengelo en Oldenzaal hadden 5 april pech, nadat een vrachtwagen vast kwam te zitten onder een spoorviaduct aan de Enschedesestraat in Hengelo. Het treinverkeer werd namelijk volledig stil gezet door het incident. Door de luchtvering te laten zakken, kon de vrachtwagen uiteindelijk naar achter rijden. 

Volledig scherm
© GinoPress B.V.

10. Twee sleepwagens

Anninksweg op 18 mei 2017

Door een inschattingsfout ging het 18 mei mis voor een vrachtwagenchauffeur op de Anninksweg. De chauffeur had de hoogte verkeerd ingeschat, waardoor de vrachtwagen klem kwam te zitten. Er moesten twee sleepwagens aan te pas komen om de vrachtwagen onder het viaduct uit te halen. 

Volledig scherm
© News United / Jack Huygens

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.