Tropenarts dreigt te verdwijnen in Twente door uitblijven financiering
HENGELO/ALMELO - ZGT heeft zeven opleidingsplaatsen voor tropenartsen, maar het is de vraag of die betaalbaar blijven zonder financiële steun van de overheid.
Bert van Enter werkte als arts een jaar in Thailand. In kampen waarin vluchtelingen uit Myanmar worden opgevangen, behandelde de 30-jarige Bornenaar patiënten met uiteenlopende tropische ziekten. Hij verwacht dat die ervaring goed van pas komt nu hij in Nederland, in navolging van zijn vader, als huisarts aan de slag gaat.
Vakantie naar tropische landen
De wereld globaliseert, Nederland is geen eiland, zegt Van Enter. De kans op ziekten als malaria en hepatitus A en B nemen toe door de komst van migranten en doordat steeds meer Nederlanders op vakantie gaan naar tropische landen. “Het is van belang hier artsen te hebben die het ziektebeeld in een vroegtijdig stadium herkennen en weten hoe het zich kan ontwikkelen.”
Financiering
Juist die kennis dreigt verloren te gaan doordat er geen structurele financiering is voor de opleiding tot arts internationale gezondheidszorg, de opvolger van de tropenarts. Voor andere specialisaties ontvangen ziekenhuizen per opleidingsplek ongeveer 140.000 euro. De kosten voor de opleiding tot tropenarts moeten ze zelf voor hun rekening nemen.
Onduidelijk
Dat is het gevolg van een afwijzing van de financiering in 2015 door de vorige minister Edith Schippers van volksgezondheid. Volgens haar was de bijdrage voor de verzekerde zorg in Nederland te onduidelijk. Voor vijf van de 24 opleidingsziekenhuizen aanleiding er mee te stoppen. Anderen overwegen dat voorbeeld te volgen.
Opleidingsplaatsen
In deze regio biedt ZGT zeven opleidingsplaatsen voor tropenartsen. Bestuursvoorzitter Ton Ruikes van het Twentse ziekenhuis, met vestigingen in Hengelo en Almelo, wil ze ondanks het uitblijven van overheidsfinanciering in stand houden. “De afkomst van onze patiënten is steeds gevarieerder. Daardoor wordt de expertise van de arts internationale gezondheidszorg steeds relevanter”, zegt Ruikes.
Zorgen over de toekomst
Chirurg-oncoloog Martijn Lutke Holzik (43), tevens bij ZGT opleider tropenartsen, is blij met het besluit van zijn ziekenhuisbestuur maar vraagt zich af hoe lang dat stand kan houden. “Als ziekenhuizen nog meer in financieel opzicht het mes op de keel wordt gezet, wat gebeurt er dan? Ik maak me zorgen over de toekomst van deze specialistische opleiding. Los van de gevolgen voor de medische kennis hier hebben we ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid als Nederland om in ontwikkelingslanden te helpen de gezondheidszorg te verbeteren.”
“Tropenartsen zijn zeer bevlogen", vindt Holzik. "Bovendien worden deze artsen veel meer opgeleid op het gebied van preventieve gezondheidszorg. Daar gaat het in de algemene geneeskunde in Nederland ook veel meer naar toe. Ook op dat terrein heeft de tropenarts een meerwaarde."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Jeffrey sloeg zijn vriendin meerdere keren in elkaar en toch houden de twee zielsveel van elkaar
Als Jeffrey W. uit Goor alcohol en drugs gebruikt verandert hij in een ander mens. Dan is hij geen liefhebbende man, maar ‘een monster dat zijn vriendin zwaar toetakelt’. Toch trekken beiden telkens weer naar elkaar toe. Over een rechtszaak die duidelijk maakt hoe ongrijpbaar huiselijk geweld kan zijn. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUM
Violiste Niki uit Enschede speelt met Akwasi en Armin van Buren: ‘Mijn viool brengt mij op heel interessante plekken’
ENSCHEDE - Vroeger, op school, kon ze maar beter niet vertellen dat ze viool speelde. Nu krijgt Niki de Vlaming (29) na optredens met artiesten als rapper Akwasi en DJ Armin van Buren te horen: ‘Wow, viool, dat wil ik ook’. Zondag staat ze op het podium met Symfonia Junior. -
PREMIUM
Werkgever Dennis moet hele schuld van Twentse werkneemster betalen
ENSCHEDE – De werkgever van de Twentse Ilse* moet haar volledige schuld betalen, omdat hij weigert mee te werken aan het loonbeslag dat door een schuldeiser is gevraagd. Volgens de kantonrechter mag werkgever Dennis niet zelf bepalen of hij meewerkt aan zo’n maatregel. -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit.
-
PREMIUM
Herman uit Enschede (81) schrikt van extreme stijging uitvaartpremie: ‘Dan kan ik zeker wel een heel dure kist kopen?’
ENSCHEDE - Klanten van de Enschedese uitvaartverzekeraar Ardanta zijn zich rotgeschrokken van een extreme stijging van hun premie. Hun maandbedrag gaat met 50 procent of meer omhoog. Ze zijn verontwaardigd en zitten met veel vragen. Volgens Ardanta is het nodig vanwege stijgende kosten en hoge inflatie. -
-
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUM
Waterstof in zoutcavernes betekent nieuwe markt voor HP Valves uit Hengelo
HENGELO - HP Valves in Hengelo heeft een miljoenenorder gekregen voor het leveren van afsluiters voor een zoutcaverne in de Verenigde Staten, die met waterstof gevuld gaat worden. De fabrikant hoopt in de toekomst ook in Europa mee te werken aan dit soort projecten.
In samenwerking met indebuurt Hengelo