Martijn Lutke Holzik  en Marloes van Pelt van ZGT
Volledig scherm
Martijn Lutke Holzik en Marloes van Pelt van ZGT © Wouter Borre

Tropenarts dreigt te verdwijnen in Twente door uitblijven financiering

HENGELO/ALMELO - ZGT heeft zeven opleidingsplaatsen voor tropenartsen, maar het is de vraag of die betaalbaar blijven zonder financiële steun van de overheid.

Bert van Enter werkte als arts een jaar in Thailand. In kampen waarin vluchtelingen uit Myanmar worden opgevangen, behandelde de 30-jarige Bornenaar patiënten met uiteenlopende tropische ziekten. Hij verwacht dat die ervaring goed van pas komt nu hij in Nederland, in navolging van zijn vader, als huisarts aan de slag gaat.

Vakantie naar tropische landen

De wereld globaliseert, Nederland is geen eiland, zegt Van Enter. De kans op ziekten als malaria en hepatitus A en B nemen toe door de komst van migranten en doordat steeds meer Nederlanders op vakantie gaan naar tropische landen. “Het is van belang hier artsen te hebben die het ziektebeeld in een vroegtijdig stadium herkennen en weten hoe het zich kan ontwikkelen.”

Financiering

Juist die kennis dreigt verloren te gaan doordat er geen structurele financiering is voor de opleiding tot arts internationale gezondheidszorg, de opvolger van de tropenarts. Voor andere specialisaties ontvangen ziekenhuizen per opleidingsplek ongeveer 140.000 euro. De kosten voor de opleiding tot tropenarts moeten ze zelf voor hun rekening nemen.

Onduidelijk

Dat is het gevolg van een afwijzing van de financiering in 2015 door de vorige minister Edith Schippers van volksgezondheid. Volgens haar was de bijdrage voor de verzekerde zorg in Nederland te onduidelijk. Voor vijf van de 24 opleidingsziekenhuizen aanleiding er mee te stoppen. Anderen overwegen dat voorbeeld te volgen.

Opleidingsplaatsen

In deze regio biedt ZGT zeven opleidingsplaatsen voor tropenartsen. Bestuursvoorzitter Ton Ruikes van het Twentse ziekenhuis, met vestigingen in Hengelo en Almelo, wil ze ondanks het uitblijven van overheidsfinanciering in stand houden. “De afkomst van onze patiënten is steeds gevarieerder. Daardoor wordt de expertise van de arts internationale gezondheidszorg steeds relevanter”, zegt Ruikes.

Zorgen over de toekomst

Martijn Lutke Holzik, opleider tropenartsen ZGT
Volledig scherm
Martijn Lutke Holzik, opleider tropenartsen ZGT © Wouter Borre

Chirurg-oncoloog Martijn Lutke Holzik (43), tevens bij ZGT opleider tropenartsen, is blij met het besluit van zijn ziekenhuisbestuur maar vraagt zich af hoe lang dat stand kan houden. “Als ziekenhuizen nog meer in financieel opzicht het mes op de keel wordt gezet, wat gebeurt er dan? Ik maak me zorgen over de toekomst van deze specialistische opleiding. Los van de gevolgen voor de medische kennis hier hebben we ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid als Nederland om in ontwikkelingslanden te helpen de gezondheidszorg te verbeteren.”

“Tropenartsen zijn zeer bevlogen", vindt Holzik. "Bovendien worden deze artsen veel meer opgeleid op het gebied van preventieve gezondheidszorg. Daar gaat het in de algemene geneeskunde in Nederland ook veel meer naar toe. Ook op dat terrein heeft de tropenarts een meerwaarde."

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.