Truus (84) uit Deurningen schenkt kleren van haar overleden man aan goede doel

VideoDEURNINGEN - Truus Meijer (84) wist direct wat ze met de pakken van haar overleden man zou doen: „Ik hoop dat een ander er nog veel plezier van heeft.”

Truus Meijer uit Deurningen heeft kasten vol kleding van haar in april na een lang ziekteproces overleden man Jan. Het was voor haar geen vraag wat ze met al die kleren zou gaan doen. „Wij hebben ons hele leven ons ingezet voor anderen. Ik vind het prima als anderen nu nog iets hebben aan de pakken die hij droeg. Zonde om zulke mooie pakken zomaar weg te gooien. Ik heb zelf goed geleefd en dat gun ik anderen ook.” 

De voormalige personeelschef van Hoogovens overleed op 20 april aan de gevolgen van COPD. Jarenlang woonde het echtpaar in Beverwijk, dichtbij zijn werkgever. Op oudere leeftijd besloten ze naar Deurningen te verhuizen, dichtbij hun dochter, die in Hengelo woont.

Onberispelijk

Hij ging, zoals Truus aangeeft, ‘altijd onberispelijk gekleed’. Niemand zag hem ooit zonder stropdas. „Hij hield niet van dat hippe gedoe. Hoe warm het ook was, hij zou nooit zomaar in zijn blote bast rondlopen.” De kleding die hij achterlaat ziet er werkelijk uit als nieuw. Tweedelige pakken, colberts, broeken, truien: alles oogt even netjes, alsof het zo uit de winkel komt. Dat geldt ook voor de door Truus zelfgebreide truien. „Hij was heel zuinig op zijn kleren.”

Truus heeft al een eerste selectie gemaakt van wat ze wil weggeven. Aan wie? Toen ze in deze krant las over de Hengelose Stichting Help Anderen, had ze een vastomlijnd doel voor ogen. Vrijwilliger Martin Weijermars van de stichting was aangenaam verrast toen hij uit haar handen tassen vol kleding in ontvangst kon nemen. „Een mooi gebaar van mevrouw Meijer”, zei hij. „Wij zullen daar mensen heel blij mee maken, dat weet ik zeker.”

Quote

Ik heb zelf goed geleefd en dat gun ik anderen ook

Truus Meijer

Habbekrats

De kleding hangt nu in de kringloopwinkel van de stichting aan de Deurningerstraat om voor een habbekrats te worden verkocht aan mensen die weinig te verteren hebben. De opbrengst wordt mede gebruikt om voedselpakketten te maken voor mensen met enorme schulden die nergens anders meer terechtkunnen, zelfs niet bij de Voedselbank.

Truus Meijer: „Ik vind het helemaal goed. Mijn man zou deze schenking ook goed gevonden hebben. We hebben altijd veel sociale dingen gedaan. We hebben een pleegdochter uit Ghana bijvoorbeeld. We hebben ons ook ingezet voor hulpacties aan Polen destijds. We hebben kleding ingezameld voor instanties.”

„Als de kleren van mijn man een nieuwe bestemming krijgen, ben ik zelf ook blij”, zegt ze. „Ik schenk dit vanuit mijn hart. Je wilt niet zien wat ik boven nog heb hangen. Ik moet dat allemaal nog verder uitzoeken.”

Volledig scherm
Mevrouw Meijer schenkt tweedelige kostuums van haar overleden man aan de Stichting Help Anderen. Martin Weijermars neemt ze in ontvangst. © Reinier van Willigen

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.