Volledig scherm
© ANP

Twee basisscholen in Hengelo gaan dicht: ‘Dit doet ongelooflijk pijn’

HENGELO - Twee openbare basisscholen in Hengelo gaan dicht. Het gaat om De Timp in de Hasseler Es en Drienermarke in Groot Driene. Oorzaak: het aantal leerlingen daalt hard.

De scholen worden in leerlingenaantal zo klein dat ze steeds minder geld krijgen van het ministerie van Onderwijs. Daarmee komt de kwaliteit van het onderwijs onder druk. De krimp, of ‘ontgroening’ zoals bestuurder Arno Lentfert van Scholengroep Primato het noemt, gaat harder dan gedacht, sneller dan bij de katholieke en protestant-christelijke scholen in Hengelo.

Leegstand

„In 6 jaar tijd zijn we teruggegaan van 2347 naar 1577 leerlingen. Het verschil is 770 en dat zijn zo 3 scholen”, zegt Lentfert. De leegstand die daardoor ontstaat, baart hem zorgen. „Er staat 4591 vierkante meter leeg. Dat zie je niet omdat het lokalen zijn waar computers zijn of andere schoolactiviteiten zijn ondergebracht. Maar er staan geen baten tegenover.”

Schoolplein

Leerlingen, ouders en medezeggenschapsraden zijn op de hoogte gebracht van de plannen. Volgende week maandag en dinsdag wordt tijdens ouderavonden verder gesproken over de gevolgen van de sluiting. Lentfert staat zelf regelmatig op het schoolplein om ouders bij te praten.

Ongelooflijk

De beslissing valt beide scholen zwaar, zegt Lentfert. „Dit doet ongelooflijk pijn. Het allermoeilijkste is het sluiten van een school. Er is jaren over gesproken maar er is nooit doorgepakt. Er is op te grote voet geleefd bij Primato”, zegt de bestuurder, die sinds september de scholengroep leidt. Ook in personeelsaantallen moet Primato terug. De scholengroep moet het met 12 fte’s (nu 115) minder doen. 

Poll

Twee basisscholen in Hengelo sluiten vanwege dalend leerlingenaantal

  • Treurig. Kleine scholen en klassen staan garant voor goed onderwijs (46%)
  • Logisch, blijkbaar is er onvoldoende animo voor deze scholen (32%)
  • Zielig voor kinderen die tussentijds naar een andere school moeten (22%)
2941 stemmen

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.