Volledig scherm
Sinkhole in 1991 'Het gat van Hengelo' aan de Enschedese Havenstraat © Charel van Tendeloo

Twence en AkzoNobel gaan lege zoutcavernes met afval vullen

ENSCHEDE/ HENGELO - Om instorten van lege zoutholtes onder Enschede en Hengelo te voorkomen, worden de gevaarlijkste cavernes met afval gevuld.

Zoutproducent AkzoNobel en afvalverwerker Twence beginnen met drie cavernes van elk 200.000 kubieke meter inhoud onder de Boeldershoek. Elke caverne is zo groot dat voetbalstadion De Grolsch Veste er compleet in zou verdwijnen.

Afbrokkelen
Het gaat om cavernes van voor 1980, waarvan het plafond langzaam afbrokkelt. Daardoor komt de holte als het ware naar de oppervlakte en wordt het plafond kwetsbaar. Twence wil in een proefinstallatie een vulstof maken van onder meer afvalstoffen die vrijkomen bij de vier afvalenergiecentrales van de Hengelose afvalverwerker.

63 holtes
De stof zou onschadelijk zijn en de holtes stevig kunnen opvullen. Jaarlijks gaat het om tienduizenden tonnen reststoffen. In totaal liggen er 63 holtes onder de twee gemeenten die potentieel instabiel zijn en op den duur kans op verzakkingen en instortingen geven. In Twekkelo ontstond in 1991 al zo’n ‘sinkhole’, een zinkgat.

Duitsland
In Duitsland loopt een soortgelijk project. Daar worden oude mijnschachten opgevuld. AkzoNobel en Twence maken gebruik van de ervaringen bij het Duitse project.
De cavernes liggen niet onder de stedelijke bebouwing, maar in de buitengebieden, waaronder Twekkelo. Als de proef slaagt, worden meer cavernes gevuld.

Concept
De pilot neemt enkele jaren in beslag. „Er is geen direct gevaar. Maar om instorten en verzakken te voorkomen, moet er nu wat gebeuren”, legt de Enschedese wethouder Hans van Agteren uit. Om de proef mogelijk te maken moet de gemeente Enschede het bestemmingsplan aanpassen. Het concept is deze week voor inspraak vrijgegeven.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.