Twente krijgt een zorghotel om ziekenhuizen in de regio te ontlasten.
Volledig scherm
Twente krijgt een zorghotel om ziekenhuizen in de regio te ontlasten. © Rikkert Harink

Twente krijgt zorghotel voor niet-corona patiënten om ziekenhuizen te ontlasten

ENSCHEDE - In Twente wordt waarschijnlijk begin volgende week een zorghotel geopend voor patiënten die niet besmet zijn met corona, maar wel ziekenhuiszorg nodig hebben. Er lopen gesprekken met een aantal hotels in de regio over de locatie.

Het zorghotel is bedoeld voor mensen die geen echt intensieve zorg nodig hebben, maar ook nog niet naar huis kunnen. Het gaat dan bijvoorbeeld om patiënten die niet aan de beademing liggen, maar wel extra zuurstof nodig hebben. Of mensen met hartklachten die extra in de gaten worden gehouden.

Er komen in eerste instantie vijftig bedden, met de mogelijkheid op te schalen naar honderdvijftig. Ziekenhuizen, andere zorgverleners, zorgverzekeraars en hotels werken op dit moment samen om het zorghotel zo snel mogelijk te kunnen openen. „Liefst gelijk na het weekend”, zegt Samantha Dinsbach, directeur Publieke Gezondheid van de GGD/GHOR Twente. 

Genoeg personeel is grote uitdaging

De uitdaging zit vooral in het rond krijgen van de personele bezetting. Het zorghotel gaat voor een deel draaien op vrijwilligers en herintreders in de zorg. Daarnaast gaan er ervaren zorgprofessionals aan het werk en is er altijd iemand met medische verantwoordelijkheid aanwezig. Dat kan bijvoorbeeld ook een huisarts zijn. 

De locatie is geen probleem, zegt Dinsbach. „We zijn met meerdere hotels in gesprek.” Daar zijn de faciliteiten zoals bedden, badkamers, schoonmaak en restaurant aanwezig. „Maar we moeten we wel mensen kunnen verplegen.”

Op korte termijn moet duidelijk worden waar het zorghotel komt. Eerder werd de Zwanenhof in Zenderen genoemd als locatie, maar die voldoet niet aan de brandveiligheidseisen en is daarom afgevallen.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.