Verboden eendjes te voeren bij de Buziauvijver.
Volledig scherm
Verboden eendjes te voeren bij de Buziauvijver. © Frans Nikkels

Twente Milieu: geen relatie tussen rattenplaag en inleveren grijze ton in Hengelo

KaartHENGELO - Leidt het weghalen van de grijze ton tot meer ratten in Hengelo? Volgens Twente Milieu is er geen relatie met de nieuwe manier van afvalinzameling in de stad.

Sinds dit jaar is er sprake van een enorme toename van ratten in de stad. Inmiddels neemt het aantal meldingen van deze wandelende ziekteverwekkers langzaam weer af.

Twente Milieu noemt als belangrijkste oorzaak van de toename het verbod op het gebruik van gif. De nieuwe manier van afvalinzameling in de stad heeft géén gevolgen. "Dat blijkt in ieder geval niet uit de cijfers", zegt Sander Lenters  die zich bij Twente Milieu bezighoudt met plaagdierenbestrijding.  "In de wijken waar de grijze container is weggehaald en mensen met hun zak naar een ondergrondse container lopen, zijn niet meer meldingen dan in andere wijken."

Gelijk gebleven

In Oele, Beckum en de binnenstad, waar de Otto is verdwenen, is het aantal rattenmeldingen gelijk gebleven of gedaald. Ook in de Berflo Es waar Tuindorp is overgestapt, is ook het aantal meldingen afgenomen. Alleen in Hengelo-Noord/Klein Driene zijn vorig jaar meer ratten gezien en gemeld dan in 2016.

Slimme vallen

Dat Twente Milieu geen gif mag gebruiken, dwingt tot andere maatregelen. In de Bloemenbuurt wordt nu geëxperimenteerd met ‘smartvallen’, een nieuwe methode waarbij de rat in het riool al het loodje legt. De vallen worden in het riool geplaatst: het ‘slimme’ zit 'm er in dat er een melding wordt afgegeven als de rat is gevangen. Het dier wordt ‘gespietst’, spoelt weg met het rioolwater en de val reset zich voor een volgende vangst. Het systeem heeft volgens Lenters ook een nadeel: de smartval kan alleen in rioolbuizen met een wat kleinere diameter.

Eldorado

De Hengelose Es had dit jaar veel last van ratten, het aantal explodeerde. Volgens Lenters houdt dit onder meer verband met stukken grond die braak liggen, zoals langs de H. Leefsmastraat. "Dat is een Eldorado voor ratten. De fundering ligt er nog, er is nog riool."De mens kan veel invloed hebben op de rat, op grote maar ook op kleine schaal. Waarmee Lenters maar wil zeggen dat ook in de eigen tuin veel kan worden gedaan. "Ratten zijn gek op voedsel, op water en op schuilplekken, zoals vlonders of muren met klimop. Wie dat weghaalt, maakt het onaantrekkelijk voor een rat."

Taboe

Ook op andere fronten kan een mens veel doen. Voedsel over de reling van een flat gooien, is echt taboe. Vogels voeren in de winter? In ieder geval niet in de zomer, benadrukt Lenters. "Zelfs in deze periode hebben ze weinig extra’s nodig. We krijgen hier nog eens obesitasmussen." 

Zien hoeveel meldingen er binnenkwamen in uw postcode? Bekijk de kaart.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.