Twente moet aan de bak voor meer veiligheid spoor

HENGELO - De Twentse bevolking is verbazingwekkend passief tegenover regeringsplannen om het goederenvervoer over het spoor Zutphen-Oldenzaal uit te breiden.

Dat zei UT-professor Anne van der Veen gisteravond op een themabijeenkomst over veiligheid op en langs het spoor.
Volgens Van der Veen zou een kritischere opstelling tot aanpassing van de plannen kunnen leiden. Hij wees op Deventer, waar protesten tot een verandering van een gepland tracé leidden.

Van der Veen bepleitte ook meer aandacht voor de gevolgen van ongelukken met gevaarlijke stoffen. Volgens hem wordt in huidige risicoanalyses te veel gekeken naar de kans dát er iets gebeurt, terwijl de nadruk zou moeten liggen op wát er gebeurt áls het misgaat.

Nils Rosmuller, lector transportveiligheid bij het Instituur voor Fysieke Veiligheid en een van de twee andere inleiders, onderstreepte dat het vervoer per spoor door Twente niet onveiliger is dan elders, maar dat de regering met nieuwe routes wel risico’s van de Randstad naar Twente verplaatst. En dat veiligheid niet het zwaarst weegt in het vervoersbeleid.

Onder de ongeveer 120 aanwezigen leidde dat tot pleidooien voor een geheel nieuw tracé voor goederenvervoer door Twente, en tot oproepen om de plannen tegen te houden met acties.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.