Boa’s uit Enschede, vorige week, in het centrum. Deze jongens werden gewaarschuwd.
Volledig scherm
Boa’s uit Enschede, vorige week, in het centrum. Deze jongens werden gewaarschuwd. © Lars Smook

Twentse gemeenten tevreden over naleven coronaregels, pas tien boetes

ENSCHEDE - Twentse handhavers zijn vooralsnog niet scheutig met het uitdelen van boetes voor overtredingen van de corona-maatregelen. Slechts tien bekeuringen werden er sinds vrijdag uitgedeeld in veertien gemeenten, vooral door de politie. 

Dat blijkt uit een rondgang die deze krant maakte langs Twentse gemeenten. Sinds afgelopen vrijdag mogen buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) en agenten mensen bekeuren die zich niet aan de door de overheid gestelde coronaregels houden. Zo moet anderhalve meter afstand worden gehouden en is samenscholing - meer dan drie personen bij elkaar - verboden. 

In totaal zijn er in het land van vrijdag tot en met zondag iets meer dan 250 boetes opgelegd, zo deelde de politie dinsdagmiddag mee. Tien daarvan werden volgens de Veiligheidsregio uitgeschreven in Twente, aan jongeren en horeca. Het aantal is laag, tot tevredenheid van de Veiligheidsregio Twente. „Mensen volgen de noodverordening goed op”, concludeert woordvoerder Wendy Kolsté. 

Waarschuwen, nu echt voor het laatst

Meer dan tien overtredingen waren er overigens wel. Zo deelden de veertien toezichthouders van Hengelo alleen al 65 officiële waarschuwingen uit, bijvoorbeeld voor het betreden van afgesloten sportvelden. Namen werden geregistreerd, jongeren verlieten daarna ook het terrein, dus het was efficiënt. Maar, zo laat een woordvoerder blijken, dat was ook de laatste keer dat overtredingen met een berisping werden afgedaan. In Enschede gebeurde dat 43 keer.

Over het algemeen zien gemeenten dat het erg rustig is op straat en mensen zich aan de regels houden, blijkt uit onder meer reacties van Berkelland, Twenterand, Enschede en Hellendoorn. Boa’s daar hebben nog geen enkele boete uitgedeeld. ‘Een enkeling daargelaten houden mensen zich er aan’, stelt een woordvoerder van Twenterand. ‘En op het moment dat mensen worden aangesproken, wordt vaak gewoon meegewerkt.’

‘Niet je leven wagen’

Het is een goed signaal, maar Richard Gerrits, voorzitter van vakbond BOA-ACP is ook kritisch. Waar agenten voorzien zijn van een zogeheten ‘coronakit’ - handschoenen, mondkapje en anti-spuugbril - moeten boa’s het op dit moment zonder doen. Momenteel wellicht nog niet zo erg, maar wel als de maatregelen langer duren en het lontje van mensen korter wordt. De vakbondsvoorzitter vreest dat het ontbreken van veiligheidsmiddelen gaat voorkomen dat boa’s hun werk goed kunnen doen. Uit angst belaagd en zo mogelijk besmet te worden.

Hij heeft dit aangekaart bij het ministerie en snapt het als boa’s, tot ze voorzien zijn, voor hun eigen veiligheid kiezen en weglopen als een situatie uit de hand dreigt te lopen. „Dat zou ik ook doen. Je gaat voor het opleggen van een boete niet je leven wagen.”

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.