Volledig scherm
Jan Willem Korenromp. © Gerard Smink

Twintigste editie Kunstmarkt Tuindorp met méér deelnemers

De twintigste editie van de Kunstmarkt Tuindorp wordt zondag gehouden met 162 deelnemende kraamhouders.

HENGELO  Dat de Kunstmarkt Tuindorp nu voor de twintigste achtereenvolgende keer wordt gehouden, dat had organisator Jan Willem Korenromp zich niet kunnen indenken toen hij er destijds mee begon. „De markt is zo'n enorm succes geworden, met bezoekers en ondernemers overal vandaan”, zegt hij.

Dit jaar zijn er 162 deelnemende kraamhouders uit alle windstreken van Nederland, tien meer dan vorig jaar. Ook veel Duitse ondernemers en een Belg komen naar Hengelo.  Pakweg de helft daarvan keert jaar op jaar terug naar Tuindorp, de andere helft bestaat uit nieuwkomers. Dat bleek uit eigen onderzoek van de Stichting Kunstmarkt Tuindorp.

Balans

Edelsmidwerk, beeldende kunst, keramiek, olieverfschilderijen, allerlei vormen van kunst zijn op de markt terug te vinden. „Daar letten wij ook op, dat er balans zit in wat wordt aangeboden. Als we denken dat we genoeg kraamhouders hebben die edelsmidwerk aanbieden, stoppen wij met inschrijven van mensen uit deze sector. De verhouding tussen de verschillende soorten kunst moet kloppen.”

Gemoedelijke sfeer

De gemoedelijke sfeer op de markt en de prachtige entourage rond de Tuindorpvijver wordt, zo bleek bij voorgaande edities, alom geprezen. Vroeg in het jaar, in januari al, begint het zeshoofdige bestuur van de stichting met de voorbereidingen. Op de dag zelf zijn zo'n 25 vrijwilligers actief om de markt in goede banen te leiden. „We houden de lijnen bewust heel kort, zodat we onderling makkelijk afspraken kunnen maken”, aldus Korenromp.

Bijdrage

De kunstmarkt bedruipt zichzelf. Er is nog wel een beperkte bijdrage van 500 euro van Bureau Hengelo en Van der Poel levert ijs tegen inkoopprijs, zodat de stichting daarmee iets kan verdienen. Ook de kraamverhuur levert opbrengst op, zodat de begroting sluitend is. „We houden er in de regel wel iets aan over. Dat geld hebben in het verleden besteed aan kunstwerken in de wijk.” Onlangs nog werd een kunstwerk van Frans Zekhuis langs de vijver geplaatst.

Korenromp is ervan overtuigd dat de markt een lang leven beschoren is. „Ook als ik er niet meer zou zijn, ik ben toch ook al 71 jaar, ligt het draaiboek klaar. ”

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.