Volledig scherm
Xaja (1) en haar knuffel, eerder in de rechtbank in Almelo © Frank Timmers

Uitspraak in hoger beroep dood Xaja (1) uit Hengelo duurt nog maanden

ARNHEM/HENGELO - De voor de moord op baby Xaja veroordeelde Maick S. heeft een nieuwe advocaat in de arm genomen om zijn zaak te behartigen in hoger beroep. Donderdagmiddag diende bij het Gerechtshof in Arnhem de eerste zitting in dit proces. De uitspraak in het hoger beroep gaat nog vele maanden duren.

De 33-jarige Maick S. uit Hengelo heeft advocaat Janbart Kalk uit Enschede terzijde geschoven en raadsman Michel IJsseldijk uit Arnhem in de arm genomen. Kalk wil niet zeggen wat er gebeurd is. IJsseldijk liet zich vertegenwoordigen door een kantoorgenoot, die evenmin op de wissel wilde ingaan.

Getuigen

Volledig scherm
Advocaat Janbart Kalk © Lenneke Lingmont

Duidelijk werd dat het nog vele maanden gaat duren voordat er een uitspraak in hoger beroep zal zijn. IJsseldijk heeft diverse verzoeken tot het horen van getuigen ingediend waarop zijn kantoorgenoot niet nader wilde ingaan. Het Openbaar Ministerie zei dat het dossier nog niet compleet is.

Het Gerechtshof verwacht over twee tot drie maanden een nieuwe zitting waarin meer duidelijk wordt over de stand van zaken in het strafrechtelijk onderzoek en waar mogelijk nog nieuwe onderzoekswensen worden besproken. Verdachte S. was niet bij de zitting aanwezig.

Moord

De rechtbank in Almelo legde april dit jaar Maick S. een gevangenisstraf van 22 jaar op voor moord op baby Xaja (1), het kind van zijn toenmalige vriendin Sarinda van E. en haar ex Wesley van Gerwen. Het Openbaar ministerie had een andere juridische kijk op de langdurige mishandelingen waaraan het kind was blootgesteld. Het OM hield het op doodslag in razernij, en eiste eerder veertien jaar cel.

Volgens de rechtbank moet er echter wel degelijk een moment zijn geweest waarop S. zich heeft gerealiseerd waarmee hij bezig was. In plaats van te stoppen, ging hij bewust door: moord.

Moeder

Moeder Sarinda van E. werd vrijgesproken van het in hulpeloze toestand laten van haar kind. Er was onvoldoende bewijs dat zij wel moest vermoeden dat Xaja bij S. gevaar liep. Het Openbaar Ministerie is tegen deze vrijspraak in hoger beroep gegaan, omdat het vindt dat de moeder wel degelijk wist dat ze haar kind moest beschermen.

Xaja overleed 12 oktober 2017 aan de gevolgen van lichamelijke mishandeling en het toedienen van drugs. Het is nog niet bekend wanneer het hoger beroep tegen Van E. begint.

De vader van Xaja reageerde eerder emotioneel op het vonnis:

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.