Volledig scherm
De voormalige fabriek van Stork Pompen (later Flowserve) aan de Lansinkesweg is een gemeentelijk monument. Foto: Mark Troost

Vakopleidingen bouw in oude Stork-fabriek in Hengelo

HENGELO - Het voormalige fabrieksgebouw van Flowserve aan de Lansinkesweg krijgt een nieuwe bestemming. Waar vroeger de pompen van Stork werden gemaakt, worden binnenkort bouwvakkers en schilders opgeleid.

De opleidingsbedrijven Bouwmensen Twente en Schilder^sCOOL zijn de nieuwe eigenaren van het karakteristieke fabrieksgebouw aan de Lansinkesweg 30.  Ze hebben het pand onlangs gezamenlijk aangekocht. De andere partners in het toekomstige 'techniekhuis' zijn het ROC van Twente en opleidingsbedrijf InstallatieWerk.

Monument

Het is een gemeentelijk monument. In 1868 begon Stork er met de productie van pompen. In 1997 nam het Amerikaanse Flowserve het bedrijf over. Vorig jaar besloot het moederbedrijf de productie te verplaatsen naar Italië, Spanje en Etten-Leur.

Voor de meeste werknemers betekende dat ontslag. Het gebouw staat inmiddels grotendeels leeg. De laatste werknemers van Flowserve vertrekken in augustus.

Op zoek

Bouwmensen Twente en Schilder^sCOOL waren al langer op zoek naar gezamenlijke huisvesting in het centrum van Hengelo. In afwachting daarvan zit Bouwmensen aan de Topaasstraat. "Een tussenstation", zoals directeur Jan Willem Aardema het noemt.

Schilder^sCOOL zat tot voor kort aan de Sportlaan Driene. Dat pand is verkocht aan buurman SMEOT, de vakopleiding voor de metalektro. De schildersopleiding is nu tijdelijk gevestigd aan de Droogdokstraat.

Verbouwen

Aardema verwacht dat de opleidingsbedrijven nog voor het einde van dit jaar hun intrek nemen in het pand aan de Lansinkesweg. Maar eerst moet er nog flink verbouwd worden. "Daar ligt nog wel een opdracht, ja", zegt Aardema.

De bedrijfshal wordt geschikt gemaakt voor praktijklessen. De theorielokalen komen op de bovenverdieping. De theorielessen worden verzorgd door het ROC. Aardema gaat ervan uit dat die er in de zomer van 2018 bij komt.

Samenwerken

Aardema ziet de samenwerking onder één dak helemaal zitten. Leerling-bouwvakkers leren er samenwerken met leerling-schilders. "Ze komen elkaar straks op de bouwplaats ook tegen. Dat heeft de bedrijfstak ook nodig: mensen met iets meer bagage dan hun eigen vakgebied."

De opleidingen tellen volgens Aardema samen circa 700 leerlingen. Een deel gaat een dag in de week naar school, de overige vier dagen werken ze in de praktijk.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.