Volledig scherm
Koningsdag 2017. © Christian van der Meij

Veel extra kindervertier op Koningsdag in Hengelo

HENGELO - Het wordt zaterdag een ongewone Koningsdag in Hengelo. Mét de warenmarkt op het marktplein en de kermis aan de De Wetstraat krijgt de Beursstraat voor het eerst een hoofdrol als evenementenplek. Ook nieuw: de bakwedstrijd voor kinderen en spectaculaire racegames waar kinderen gratis gebruik van kunnen maken.

Het was een flinke puzzel dit jaar. „De gewone warenmarkt gaat door op het marktplein, het Burgemeester Jansenplein gaat op de schop en achter de Hema is er kermis aan de De Wetstraat. We hebben dus heel wat activiteiten die we normaal daar houden op Koningsdag moeten verplaatsen naar elders in de stad”, zegt Eddon Janssen, voorzitter van de Hengelose Oranje Vereniging (HOV).

Het gepuzzel heeft ertoe geleid dat de Beursstraat voor het eerst een prominente plek krijgt in de festiviteitenroute. Met een foodmarket. „En daarmee vormt het een logisch geheel met het Prins Bernhardplantsoen, waar behalve livemuziek veel sportactiviteiten zijn van onder meer de handbal- atletiek- en volleybalvereniging. De Beursstraat krijgt ook een podium met muziek, bij de schouwburg en verder veel kramen”, zegt Janssen.'

Bakwedstrijd

Een noviteit voor de feestdag is de grote bakwedstrijd voor kinderen: Hengelo Bakt. Kinderen kunnen zich ook deze week nog bij banketbakker Gustaf aan de Wemenstraat aanmelden om lekkernijen te bakken en de koekjes, cakejes en andere zelfgemaakte producten zaterdag in een gratis beschikbaar gestelde kraam te verkopen aan het publiek.

De Wemenstraat krijgt niet alleen een lint van kramen met amateurbakkers;  bij de bakkerij komt ook een podium van Radio4Jou, met liveacts en de prijsuitreiking (door wethouder Gerard Gerrits) van Hengelo Bakt. Richting Enschedesestraat is er in dezelfde straat ook ruimte voor de traditionele kleedjesmarkt waar de jeugd tweedehandsspullen verkoopt. Een ander deel van de kleedjes ligt dit jaar op het Schouwburgplein. 

Demonstraties

Op dit plein en in de Molenstraat (tot aan de markt) geven diverse Hengelose sportverenigingen demonstraties en clinics.  De Enschedesestraat komt tot aan de Beursstraat vol te staan met kraampjes en podia. Janssen: „Het plein tussen café De Appel en Optiek Ophof krijgt een drive-inshow en een heel mooie nieuwe activiteit, een truck met drie spectaculaire racesimulatoren waar de jeugd gratis gebruik van kan maken.”  

De organisatoren hebben behalve de verspreide podia ook voor veel mobiel vertier in de binnenstad gezorgd. Met name op de plekken met kinderactiviteiten lopen clowns rond en het Semi Militair Tamboerkorps Liberation vertoont zich eveneens op meerdere plekken.  

Verder op Koningsdag: livemuziek op het Pastorieplein en optredens op diverse plekken in de stad, zoals de begaanbare randen van het Jansenplein.  

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.