Volledig scherm
Grootste nieuwkomer in de tweede helft van vorig jaar was was het nieuwe pand van Sensata in Hengelo met 8.000 vierkante meter. © Wouter Borre

Verhuur kantoorruimte in Twente op weg naar record

HENGELO - Twente stevent af op een topjaar als het gaat om de verhuur van kantoren. Enschede loopt daarbij voorop, terwijl Hengelo regionaal kampioen bedrijfsruimteverhuur is. Het centrum van Hengelo is als winkelgebied echter een 'probleemwijk'.

In het eerste half jaar van 2017 werd er in de hele regio 52.000 vierkante meter kantoorruimte verhuurd - een stijging van 88 procent ten opzichte van het laatste half jaar van 2016. Ter vergelijking: "Over het hele jaar 2008 werd er in de regio 85.000 vierkante meter kantoorruimte opgenomen en dat gebeurde in de eerste tien maanden. Daarna sloeg de crisis toe en viel de markt stil", zegt bestuurslid Rob Temmink van de Stichting Vastgoedrapportage Twente.

Kantoren

De stichting presenteerde donderdag op een symposium in Enschede zijn jaarcijfers. Enschede blijft de 'kantorenstad' van Twente. De helft van de transacties (26.000 vierkante meter) werd daar gerealiseerd. Relatief is de groei echter het meest spectaculair in Hengelo. Daar werd in de eerste zes maanden van dit jaar 7.900 vierkante meter kantoorruimte verhuurd, een stijging met maar liefst 550 procent. Temmink: "Dat vertekent een beetje, omdat de markt in de tweede helft van vorig jaar bijna stillag in Hengelo. Bovendien zit de verkoop van de Waterstaatskerk er bij in - dat gebouw wordt tot de kantoren gerekend."

Almelo doet het wat kantoren betreft ook goed. De verhuur verdubbelde daar in het eerste half jaar, tot 7.200 vierkante meter.

Winkels

Ook de verhuur van winkels gaat goed, althans in Enschede en Almelo. In Twente als geheel daalde de winkelverhuur in het eerste half jaar met 20 procent. Almelo slaat een slag met de verhuur van de nieuwe winkels op het Waagplein (1.600 vierkante meter).

"In de binnenstad van Enschede droogt het aanbod van winkelruimte op", zegt Tjeerd van der Veen, partner bij Snelder Zijlstra Bedrijfsmakelaars. Er werd 20 procent minder winkelruimte verhuurd in Enschede: 10.600 vierkante meter. Dat komt volgens Van der Veen vooral door het slinkende aanbod van winkelpanden, vooral in het centrum. Ook de Woonboulevard Enschede, enkele jaren geleden nog een groot zorgenkind, is volgestroomd. Vrijwel alles is er verhuurd.

In Hengelo was de winkelverhuur in het eerste half jaar gelijk aan de tweede helft van 2016. Van der Veen: "Het centrum is wat winkels betreft de slechtste wijk van Hengelo. De wijkwinkelcentra doen het heel goed in Hengelo."

Bedrijfsruimte

In Hengelo is er volgens onderzoeker Wouter Tijhuis van de stichting dezelfde ontwikkeling als in Enschede met winkels: er komt gebrek aan courante bedrijfsruimte. Het aanbod daalde er weer met bijna 20 procent en de verhuur steeg er met bijna 60 procent in het eerste half jaar.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.