Volledig scherm
Het ROC in Hengelo © Emiel Muijderman

Verstandelijk beperkten kunnen straks studeren bij ROC van Twente

HENGELO - Jongeren met een verstandelijke beperking kunnen vanaf 1 februari een opleiding volgen bij het ROC van Twente. Daar komen zes studieplekken beschikbaar.

De jongeren leren hun eigen ervaringen in te zetten voor een maatschappelijke rol. Voor verstandelijk beperkten is momenteel de drempel naar het beroepsonderwijs te hoog. 

Bij deze opleiding snijdt het mes aan drie kanten, zeggen de initiatiefnemers. Zij noemen het een win-win-winsituatie. Verstandelijk beperkten kunnen een studie volgen en zij volgen die studie tussen alle andere jongeren op het ROC. Ook de ROC-studenten Maatschappelijke Zorg en Social Work profiteren van hun aanwezigheid. Zij leren omgaan met een doelgroep waar ze ook in de toekomst mee zullen samenwerken binnen instellingen.

Feedback geven

„De opleiding bestaat al in het noorden van het land”, zegt Erna Veenvliet van Estinea. „Daar functioneert het goed. De ervaring leert dat deze groep de capaciteiten heeft om zich te handhaven. Ze moeten op zoek naar zichzelf, naar de eigen beperking maar ook naar hun eigen verhaal. Ze leren feedback geven, zichzelf presenteren. Het is wel maatwerk. Er is een coach om hen te begeleiden.”

De opleiding beslaat drie jaar. De initiatiefnemers, die gezamenlijk de kosten dragen, hebben de studieplekken ‘sterkplaatsen’ gedoopt. Het initiatief komt van de LFB, Estinea, Aveleijn, Twentse Zorgcentra, Saxion en ROC van Twente.

Volledig scherm
ROC in Hengelo © Emiel Muijderman

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.