Volledig scherm
© Saskia Minkman

Video - Twickel College Hengelo: ongebakken lucht in een nieuw jasje

HENGELO - Het nieuwe Twickel College in Hengelo is dinsdagmiddag officieel geopend, onder andere door architect Herman Hertzberger. "Een school is een plek waar je komt om iemand te versieren. Dat is het enige dat belangrijk is op die leeftijd", zo zei hij in zijn toespraak.

De nadruk op school ligt op leren. Maar eigenlijk is het vooral een plek waar ruimte moet zijn, 'ongebakken lucht', aldus Herman Hertzberger. "Een school moet een stad zijn. Met een paar donkere hoekjes en een groot stadsplein waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, met elkaar kunnen praten en muziek kunnen maken." De architect was een van de sprekers tijdens de officiële opening van het nieuwe gebouw aan de Woolderesweg.

Teamleider Mark Eijssink noemde het "ontroerend mooi om te zien dat de architect het gevoel heeft gepakt van hoe de school vroeger was". Een moderne jas, aldus collega-teamleider Merle Busscher, klaar voor de generatie van nu en van de toekomst. Het gebouw dat ooit op de plek van de nieuwbouw stond, was een semi-permanent gebouw dat niet langer dan twintig jaar zou meegaan. Het werden er veertig. "Het is ook echt optimaal gebruikt", aldus wethouder onderwijs Claudio Bruggink.

Ank Bijleveld, commissaris van de koning, bood een cheque aan waarmee mozaïeken bank bij de entree van de school kan worden gebouwd. Alle leerlingen hebben daar aan bijgedragen, door een mozaïeken onderdeel aan te leveren.

Twickel staat bekend om zijn creativiteit en muzikaliteit: reden waarom leerlingen en het Twents Jeugd Symfonie Orkest enkele klassieke stukken speelden. Met als sluitstuk een eigentijds nummer, een eigen uitvoering van 'Where is the love' van Black Eyed Peas.

Nieuwbouw klaar, leerlingen brengen muzikale ode aan gebouw.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.