Volledig scherm
De Hengelose markt stopt woensdag al om 14.00 uur. © Christian van der Meij

Vrouwen bloot, handel dood: Hengelose markt stopt eerder wegens hitte

HENGELO - Ook voor aanstaande woensdag voorspellen de weerprofeten tropisch weer. Om die reden stopt de warenmarkt in Hengelo eerder dan normaal.

In plaats van om 17.00 uur zullen de marktkooplui woensdag al om 14.00 uur inpakken en opbreken, vertelt marktmeester Annet ten Hoopen. Dat hebben ze afgelopen zaterdag al besloten, toen duidelijk werd dat de temperatuur komende dagen royaal boven de 30 graden zal uitkomen.

 Extreem

Vrouwen bloot, handel dood, luidt een bekend gezegde. Dat geldt zeker voor de warenmarkt. „Zulke extreme temperaturen zoals nu worden voorspeld, komen de handel niet ten goede”, weet Ten Hoopen uit ervaring. Hoe warmer, hoe minder bezoekers en hoe minder omzet.

Vers

Maar ook voor de kooplieden zelf is de hitte bijna niet uit te houden. „Ze staan de hele dag boven de plavuizen op het plein. Daar loopt de temperatuur nog verder op.” Daar komt bij dat de warmte niet goed is voor de verse producten die op de markt worden verkocht. 

Abrikozenjam

Ten Hoopen noemt een voorbeeld: „De groenteboer had vorige week abrikozen. Als je die met dit weer  buiten op de kraam legt, kun je er ’s middags jam van maken.” Ook de vis-, vlees- en kaasboeren hebben er last van. Sommige marktwagens zijn weliswaar voorzien van koelapparaten. „Maar op een gegeven kunnen die het ook niet meer trekken. Dat zag je zaterdag ook al.”

Bloemen

Bloemen kunnen helemaal niet tegen de hitte. „Die gaan met dit weer kapot.” De bloemenhandelaren die normaal ’s woensdags in Hengelo op de markt staan, hebben zich daarom al op voorhand afgemeld.

Normaal begint begint de Hengelose markt om 09.00 uur. Maar vanwege de hitte is dat woensdag een uurtje eerder.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.