Volledig scherm
Foto Anir Witt © Zie onderschrift foto's

‘Vuurduivel’ verwoest Portugese droom van kunstenaar uit Hengelo

HENGELO - Beeldend kunstenaar Tony Boiso uit Hengelo verloor alles in de Portugese vlammenzee. Zelfs zijn gebitsprothese raakte hij kwijt. Een laatste videoboodschap stond klaar voor verzending.

“Ik wikkelde een hele grote natte handdoek om mij heen. Mijn gebitsprothese deed ik uit, zodat ik meer lucht kreeg. De vuurzee sloeg om het huis en ik moest direct vluchten.” Tony Boiso (59) verkeert een dag na het drama nog in shock. Hij zoekt naar woorden, maar kan ze niet vinden. “Pff, waar ben ik gebleven?”

Lampen flikkeren

De beeldend kunstenaar werkt al vijftien jaar aan een Artist of Residence, oftewel een atelierwoning, op een schitterende plek nabij Ervedal da Beira in het midden van Portugal. Het terrein is gelegen op 500 meter hoogte vlakbij het nationale park Serra da Estrela. Een idyllische, maar afgelegen plek waar kunstenaars tijdelijk kunnen wonen en werken. Boiso reist met compagnon Anir Witt en vriendinnen Jenny de Groot en Christine Weber naar de Portugese atelierwoning om de puntjes op de i te zetten. Afgelopen zondagavond is er nog een feestje bij vrienden. Het is er gezellig. Tot de lampen gaan flikkeren. Boiso en een goede Portugese vriend nemen thuis even poolshoogte.

Verrassing

Volledig scherm
tony boiso facebook © Zie onderschrift foto's

De vuurzee komt als een grote verrassing. Boiso: “Op het feest zag ik online dat de brandhaarden nog op dertig kilometer afstand waren. Maar het waren er ineens 370! Het was een vuurorkaan, een cycloon van vuur, een vuurduivel…” De kunstenaar schuilt achter een grote steen op het terrein en neemt een laatste videoboodschap op. “Ik zag mijn huis afbranden en heb afscheid genomen.”

Het pomphuis met gasflessen en diesel op het terrein ontploft. Boiso vindt een vluchtroute over stenen naar beneden. Hij struikelt en valt. Zijn Portugese vriend is aan de andere kant van het terrein en belandt in de vlammenzee. “De vuurstorm raasde er in vijf minuten overheen.” Vrienden houden de gewonde Portugees met natte doeken in leven. “Het duurde vijf uur voordat er een ambulance kon komen, want het hele gebied was afgesloten. Het was een chaos.”

Vuurzee

Zijn stem trilt. De Hengeloër slaapt slecht. Krijgt de beelden niet uit zijn hoofd. Boiso vertelt over mensen die plat op de grond lagen en de vuurzee over zich heen lieten glijden. “Er zijn in deze provincie 42 doden gevallen. Ik heb enorm veel geluk dat mijn vriend nog leeft en weer stabiel is. Hij moet een aantal maanden in het ziekenhuis blijven.” Op de vraag hoe het met hem gaat, valt het even stil. “Ik kan het allemaal nog navertellen.”

Zijn Artist of Residence is verwoest door de ‘vuurduivel’. De gebitsprothese in de badkamer ligt er ook niet meer. Het is even behelpen. “Ik heb mijn stinkende kleding en verder helemaal niets.” De schade is niet in euro’s uit te drukken. De atelierwoning was zijn levensdoel. “Ik heb dit vijftien jaar lang met eigen handen opgebouwd.” Over geldzaken heeft de kunstenaar nog niet nagedacht. Boiso weet al wel dat hij hier niet voor is verzekerd. “Dat kan ook niet.” Zijn laptop, kleding en hotelverblijf kan hij misschien declareren bij de reisverzekering. De kunstenaar vliegt vrijdag weer naar Nederland. Weg van hel die de 'vuurduivel' heeft veroorzaakt. “En dan zie ik wel wat ik kan doen.” 

Volledig scherm
foto Jenny de Groot © Zie onderschrift foto's
Volledig scherm
Foto Jenny de Groot © Foto Archief Pier van Dijk

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.