Volledig scherm
Onderzoek bij de woning in Hengelo waar de moord zich voltrok. Foto inzet: de 1-jarige Xaja © News United (inzet: familiefoto)

Waarom is de dood van Xaja (1) uit Hengelo moord en geen doodslag?

videoHENGELO - De dood van baby Xaja (1) uit Hengelo is moord en geen doodslag, zo bepaalde de rechtbank in Almelo deze vrijdag. Die kwalificatie zorgt er mede voor dat Maick S. veroordeeld is tot een gevangenisstraf van 22 jaar. En niet, zoals was geëist, 14 jaar. Vanwaar die verschillen?

12 oktober 2017, de 1-jarige Xaja uit Hengelo overlijdt aan de gevolgen van zeer zware mishandeling en het toedienen van amfetamines.  Vrijdag deed de rechtbank uitspraak in de veelbesproken zaak. De officier van justitie sprak eerder van doodslag, maar volgens de Almelose rechtbank is er sprake van moord.

Voorbedachten rade

Quote

Xaja is extreem fysiek mishandeld

Rechtbank

Om iemand te kunnen veroordelen voor moord, moet er sprake zijn van voorbedachten rade. Dat is volgens de meervoudige rechtbank in Almelo het geval. „De man was uit op de dood van de peuter en handelde bewust. Hij heeft voorafgaand of tussen de geweldshandelingen tijd gehad om na te denken over zijn daden en de gevolgen.”

De rechters wijzen op twee fases gedurende die fatale oktoberdag. „De fase waarin S. de peuter extreem fysiek heeft mishandeld door het - al dan niet meer een voorwerp - slaan, stompen, drukken, duwen en/of wurgen. En daarna óf daarvoor de fase waarin de amfetamine oraal is toegediend. Met het toebrengen van het letsel moeten minimaal enkele minuten gemoeid zijn geweest”, schrijft de rechtbank in haar vonnis.

De rechters vervolgen: „Voor het toedienen van amfetamine aan een veertien maanden oud kind zijn meerdere (voorbereidende) handelingen en beslissingen nodig die elkaar opvolgen en de nodige tijd in beslag nemen.”

Wisselende verklaringen

Het vonnis valt ook hoger dan de eis, omdat S. volgens de rechtbank wisselende verklaringen heeft afgelegd. „S. heeft geen openheid van zaken gegeven. Het motief voor de moord is niet opgehelderd. De nabestaanden zullen met de waarom-vraag verder moeten leven”, zei rechtbankpresident Sandra Huisman.

Als strafverhogend speelt bovendien mee dat S. een ‘onschuldig en weerloos kind van slechts veertien maanden oud’ heeft omgebracht. De rechtbank noemt dat ‘weerzinwekkend’. „Door het brute geweld en het toedienen van de amfetamine is een zeer jong leven in de kiem gesmoord. Een meisje dat nog geen weet had van goed of kwaad en dat het leven in al haar facetten nog moest gaan ontdekken.”

Quote

Door het brute geweld en de amfetamine is een zeer jong leven in de kiem gesmoord

Rechtbank

‘Ernstig geschokt’

De moordzaak heeft veel stof doen opwaaien, heeft ook de Almelose rechtbank gemerkt. De berichtgeving in de media, niet alleen regionaal maar ook landelijk, toont aan dat de samenleving door dit misdrijf ernstig is geschokt.”

Advocaat Janbart Kalk die S. bijstaat heeft al laten weten hoger beroep aan te tekenen tegen het vonnis van de rechters.

Wesley van Gerwen, de biologische vader van Xaja, reageert in onderstaande video op het vonnis.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.