Volledig scherm
Directeur Harry Rupert van Welbions.

Welbions worstelt met concentratie problemen in goedkope buurten

Martin Ruesink

Inkomen. Dat is volgens directeur Harry Rupert van de Borns/Hengelose corporatie Welbions een te knellende maatstaf geworden voor woningbouwvereniging bij de toewijzing van huizen. "Het leidt er toe dat de leefbaarheid onder druk staat", zegt Rupert.

De landelijke regels zorgen ervoor dat Rupert en zijn collega's 'passend' moeten toewijzen, wat betekent dat de huizen met de laagste huren alleen aan mensen met de laagste inkomens/uitkeringen mogen worden toegewezen. Deze groep wordt zo meer en meer geconcentreerd in bepaalde buurten en wijken.

Zelfredzaamheid

Deze ontwikkeling valt samen met de toenemende nadruk op zelfredzaamheid en burgerparticipatie en de afbouw van opvangmogelijkheden in de geestelijke gezondheidszorg. Hiermee is het aantal mensen met verward of onbegrepen gedrag op straat toegenomen. Welbions kreeg vorig jaar 2158 meldingen van enige vorm van sociale overlast.

"Dit zien we met name in wijken en buurten met een grote concentratie aan goedkope woningen", zegt Rupert. Hij pleit daarom samen met collega's voor meer vrijheid buurten gevarieerd te houden, met dus een minder rigide inkomensbeleid. Zonder voldoende diversiteit wordt het voor corporaties bijna ondoenlijk om buurten en wijken een prettige woonomgeving voor alle bewoners te houden.

Goed jaar

Welbions heeft een goed jaar achter de rug. De corporatie met 14.295 huurwoningen in Hengelo en Borne zag het aantal huurachterstanden en huisuitzettingen dalen. Ook daalde het aantal klachten dat bij de onafhankelijke regionale klachtencommissie belandde, van acht naar twee. Gemiddeld kostte een woning bij Welbions afgelopen jaar 514 euro per maand en bedroeg de gemiddelde zoektijd van huurders 1,4 jaar. Op een vrijgekomen woning kwamen gemiddeld 47 reacties.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.