Volledig scherm
Anja en Bert Beernink blijven in hun beleving problemen houden met het kinderdagcentrum naast hun woning. © Reinier van Willigen

Wethouder Hengelo wil geen meldpunt voor mensen die menen onjuist te zijn behandeld door de gemeente

HENGELO - "We moeten de blik vooruit hebben en niet terugkijken in de volle breedte."Met die woorden nam wethouder Marcel Elferink woensdagavond tijdens een politieke markt afstand van het verzoek van enkele raadsfracties om een meldpunt in te stellen voor mensen die menen onjuist te zijn behandeld door de gemeente. 

Het gaat daarbij om vergunningen en bestemmingsplannen, die binnen de keten ruimtelijke ordening van de gemeente zijn beoordeeld. Uit een extern onderzoek is gebleken dat er op de werkprocessen binnen die keten nogal wat aan te merken valt.

ProHengelo, Lokaal Hengelo, VVD en Burgerbelangen hamerden op het belang van zo'n meldpunt. Maar de wethouder vond dat niet verstandig. "Bij elke procedure is rechtsbescherming geweest en daarnaast golden ook klachtenprocedures."

Fractievoorzitter Geznius Knegt stelde: "Als een burger denkt, in mijn dossier zijn fouten gemaakt, wat gaan we daar dan aan doen." Raadslid Annie Doornbos van Burgerbelangen wil oude zaken nalopen 'vooral om er lering uit te trekken.' Maar de wethouder was onvermurwbaar.

Daarop kondigde Knegt een motie aan in de komende raadsvergadering. "En misschien nog een tweede motie, want het is echt schande wat wethouder Elferink zegt."

VVD'er Roel Kok  gaf daarop aan: "Laten we schoon schip maken."En ook: "Het is de vraag wat de gemeenteraad wil. Als we er geen verzoek van maken aan het college, maar een opdracht...", klonk het uit zijn mond. Hij wil bovendien in het presidium aan de orde stellen dat het externe rapport opnieuw in een politieke markt wordt behandeld, voor de derde keer. Want lang niet alles is volgens hem over het externe rapport gezegd. "We zitten weer in tijdnood. Ik heb een onbevredigend gevoel."

De familie Beernink, Sjoerd Hering en Gerard ten Dam waren aanwezig bij de politieke markt en vroegen aandacht voor hun situaties. Zo zei Bert Beernink, die al vele jaren ageert tegen de 'juridische trucs' die volgens hem zijn toegepast om de vestiging van kinderdagcentrum De Toermalijn mogelijk te maken: "Laat ik de woorden leugens of corruptie niet in de mond nemen. Laat ik dan zeggen dat er door de gemeente vergissingen zijn gemaakt. Toen wethouder Elferink nog raadslid was zei hij bij mij thuis:  dit zaakje stinkt. En nu denkt hij ineens anders."

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.