Wie durft? Dit zijn de 5 'misselijkmakers' op de Hengelose kermis

VIDEOHENGELO - De binnenstad van Hengelo is dit weekend weer omgetoverd tot een minipretpark tijdens de Lambertuskermis, de grootste kermis van het Oosten. Wij gingen voor jullie op zoek naar de meest misselijkmakende attracties. Durf jij dit weekend een ritje in onze nummer 1 aan?

5. Super Mouse

Volledig scherm
© Christian van der Meij

Hoogte: 40 meter
Maximumsnelheid: onbekend
Kosten: 3 euro

Een oude bekende op de Lambertuskermis: de Super Mouse. Bij een misselijkmakende attractie denk je niet direct aan deze achtbaan, maar het vele bochtenwerk voel je zeker in je maag. Het ritje begint rustig, maar na de eerste afdaling lijkt het karretje los te komen van de rails. Vervolgens draait het karretje een tijdje rond als een tol. Niet echt lekker als je net hebt gegeten, maar door de korte tijdsduur is het ook voor mensen met een zwakke maag prima te doen. "Ik heb nog nooit iemand zien overgeven na een ritje in onze achtbaan", vertelt medewerkster Stephanie de Hamer. Kortom: hier kun je met een gerust hart in gaan zitten.

4. Disco Jumper XL

Volledig scherm
© Christian van der Meij

Hoogte: 9 meter
Maximumsnelheid: 70 km/h
Kosten: 2,50 euro

Deze attractie heeft alle ingrediënten van een 'misselijkmaker'. De armen van de attractie bewegen op en neer, de pilaar waar de armen aan vastzitten draait in hoge snelheid rond en de stoelen bewegen ook nog eens onafhankelijk van de rest van de attractie. "Je valt af en toe naar beneden wat voor dat gekke gevoel in je buik zorgt", vertelt bedrijfsleider Dennis Molenveld. De Enschedeër heeft geholpen bij de bouw van de attractie die dit weekend zijn vuurdoop ondergaat. "Ik verwacht wel dat iemand gaat overgeven, maar dat ligt dan vooral aan de samenloop van omstandigheden." Molenveld doelt op drankgebruik en eten van tevoren. "Het is niet een echte misselijkmaker, maar je moet wel even rustig aandoen voordat je hier instapt."

3. Crazy Spider

Volledig scherm

Hoogte: 6 meter
Maximumsnelheid: onbekend
Kosten: 2,50 euro

De bekende 'spin' mag natuurlijk niet ontbreken op dit lijstje. Werkelijk elk onderdeel van deze attractie draait. Het plateau, de armen en de bakjes. Veel bezoekers worden volgens eigenaar Michael Brunselaar misselijk van de attractie, maar tot overgeven leidt het zelden. "Ik zou zeggen twee keer in het jaar." Brunselaar omschrijft de spin als een familieattractie. Hier kan je dus ook nog met je oma in! (mits ze een sterke maag heeft)

2. Booster Maxx

Volledig scherm
© jan houwers

Hoogte: 60 meter
Maximumsnelheid: 120 km/h
Kosten: 4 euro

Sommigen kermisgangers worden al misselijk als ze er naar kijken: de Booster Maxx. De attractie is in feite een lange paal met aan beide uiteinden 'bakjes' met acht stoelen. De paal draait met een maximumsnelheid van 120 kilometer per uur rond en de bakjes roteren ook los van de paal. "Ik verwacht dat er sowieso wel een paar mensen over hun nek gaan dit weekend", vertelt medewerker Francis Verhoof laconiek. "Het hoort een beetje bij deze attractie. Gewoon de waterslang erop en weer verder." 

Voor onze verslaggever ging dit een stapje te ver, maar een testpanel - een groep stoere Hengeloërs - kwam tot de volgende conclusie: snel, spannend en slecht te doen na een portie oliebollen. "Je moet niet vlak van tevoren gaan eten, dan kan het er wel eens uitkomen."

Quote

Overgeven hoort erbij. Gewoon de waterslang erop en weer verder.

Francis Verhoof, Booster Maxx

1. Snow Jet

Volledig scherm

Hoogte: 1 meter
Maximumsnelheid: zo'n 100 km/h
Kosten: 3 euro

De absolute topper is de Snow Jet, een verraderlijk onschuldig uitziende attractie. "Veel mensen denken dat het een rustig ritje voor kinderen is, maar niks is minder waar", vertelt exploitant Reinard van der Veen met een big smile. "Ik vind het altijd prachtig om te zien hoe mensen eruit stappen. Veel moeten zich even vasthouden aan het hekje tot ze hun balans terugvinden." 

De attractie is eigenlijk een simpele carrousel. Het draaien begint op een rustig tempo, maar als Van der Veen op de knoppen drukt gaat het los. "We halen de 100 kilometer per uur", zegt hij trots. En dat werkt op de maag. "Ik maak wel eens een grapje voor ik op start druk. 'Eens even kijken wat jullie hebben gegeten', roep ik dan." Voor de echte waaghalzen met een sterke maag, 's avonds gaat de attractie nog nét ietsjes harder.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.