Volledig scherm
Architect Michiel de Wit met de maquette. © Lars Smook

Wonen in Hengelose 'parel van naoorlogse wederbouw'

HENGELO - Alle vergunningen zijn verleend. Dat betekent dat in het voorjaar kan worden begonnen met de verbouwing van het voormalige kantoor van de Raad van Arbeid aan de Wolter ten Catestraat.

Het gebouw krijgt een woonbestemming. In totaal komen er 33 appartementen. De vorige eigenaar, woningcorporatie Welbions, heeft het pand verkocht aan een projectontwikkelaar. Die wil zelf buiten de publiciteit blijven.

In opdracht van de ontwikkelaar heeft architect Michiel de Wit van bureau Project.DWG in Enschede een plan gemaakt. De verbouwing zal worden uitgevoerd door bouwbedrijf Van Pijkeren uit Dalfsen. Rond de zomer moet alles klaar zijn.

Monument

'De parel van de naoorlogse wederopbouw in Hengelo', noemt architect De Wit het vroegere kantoor van de Raad van Arbeid. Het gebouw dateert uit 1952 en staat op de gemeentelijke monumentenlijst. De laatste huurder was welzijnsorganisatie Scala. Sinds de verhuizing van Scala (tegenwoordig Wijkracht geheten) naar de muziekschool aan de Deldenerstraat, in 2015, staat het pand leeg.

Het plan van De Wit houdt zoveel mogelijk rekening met de monumentale status. "Aan de buitenkant gebeurt in feite heel weinig. Die willen we zoveel mogelijk terugbrengen in oude staat."

Gestript

Van binnen wordt het gebouw gestript. Met name de karakteristieke centrale hal wordt 'kaal' opgeleverd. "In de loop der jaren zijn er nogal wat ingrepen gedaan die de kwaliteit niet echt ten goede komen. We maken weer zichtbaar hoe het ooit was."

Op de begane grond komen 14 appartementen, op de eerste verdieping 12. De verlaagde plafonds worden weggehaald. De oorspronkelijke hoogte is bijna 5 meter. Daardoor ontstaat ruimte voor een gedeeltelijke tussenvloer (entresol). Beneden is de woonkamer met keuken, boven de slaapkamer met badkamer. In de kelder komen nog eens zeven kleinere studio's.

Dienstwoning

Of de appartementen worden verhuurd of verkocht, kan architect De Wit nog niet zeggen. Ook is nog niet bekend wat er met de dienstwoning aan de voorkant gaat gebeuren.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.