Volledig scherm
Woningbouw op het TVO-veld of aan de Wolfkaterweg: daarover zijn de meningen in Beckum verdeeld. © Christian van der Meij

Woningbouw Beckum: Twickel zet hakken in het zand

BECKUM - Wat de gemeente betreft staat het licht op groen voor de bouw van woningen op het achterste veld van de voetbalvereniging TVO in Beckum. Maar de stichting Twickel blijft dwarsliggen.

Wethouder Claudio Bruggink is optimistisch. Als alles volgens plan verloopt kan in 2022 de schop de grond in. Dat maakte Bruggink deze week bekend op de drukbezochte politieke markt van de gemeenteraad in het Wapen van Beckum. Het plan voorziet in de bouw van vijftien tot zeventien woningen tussen het huidige hoofdveld van TVO en de Hagmolenbeek.

Positief

Quote

Wij zullen hier niet aan meewerken

Hans Gierveld, Stichting Twickel

De gemeente en de stichting Samen Bouwen aan Beckum (SBB) onderzochten in de afgelopen maanden samen de haalbaarheid van het plan. De uitkomsten zijn positief. Uit een inventarisatie van de stichting blijkt dat er veel belangstelling is voor een bouwkavel, met name door jonge gezinnen en starters. De  gemeente keek naar de financiële haalbaarheid. De conclusie is dat ‘er zicht is op een sluitende grondexploitatie’.

De oorspronkelijke doelstelling van het plan was dat de winst op de grondverkoop zou worden geïnvesteerd in een nieuw gemeenschapscentrum. Maar in dat opzicht moet de wethouder Beckum teleurstellen. Volgens hem blijft er onder de streep straks niet veel over. De verwachting is dat het resultaat van de grondexploitatie uitkomt op nul of iets daarboven. 

Mijlpaal

Wethouder Bruggink is blij met de positieve uitkomst van het haalbaarheidsonderzoek. „Dit is een belangrijke mijlpaal voor Beckum.” Maar op de politieke markt klonk ook kritiek. Onder anderen van Hans Gierveld, adjunct-rentmeester van grootgrondbezitter Twickel. „Qua ruimtelijke ordening is dit geen goed plan.”

Volgens hem ligt de TVO-locatie te geïsoleerd, waardoor bijvoorbeeld de ontsluiting extra duur wordt. Bovendien komen de woningen te dicht op de beek, die deel uitmaakt van de ecologische hoofdstructuur.

Wolfkaterweg

De opstelling van Twickel wordt mede ingegeven door eigenbelang. Er is namelijk nog een andere locatie in beeld voor woningbouw: aan de Wolfkaterweg, achter het kerkhof. In totaal 2 hectare, deels eigendom van de familie Ter Boo en deels van Twickel.

De eigenaren willen die grond graag te gelde maken. In totaal zouden er circa veertig huizen kunnen worden gebouwd.  Volgens Gierveld is de locatie aan de Wolfkaterweg gemakkelijker en sneller te ontwikkelen dan die op het TVO-complex. „We kunnen morgen al beginnen.”

Tunnelvisie

De adjunct-rentmeester van Twickel verweet de gemeente en de SBB op de politieke markt ‘tunnelvisie’. „Er is naar één locatie toe gepraat. Hiermee haal je je voor de toekomst nieuwe problemen op de hals”, zei hij.

Eerder weigerde Twickel al grond af te staan voor een vervangend veld voor TVO. De gemeente hoeft straks ook niet aan te kloppen als ze grond van Twickel nodig heeft voor de ontsluiting van het toekomstige wijkje. Gierveld: „Wij zullen hier niet aan meewerken.”

Wethouder Bruggink gaf in zijn reactie te kennen dat woningbouw aan de Wolfkaterweg op dit moment niet aan de orde is. „Wij geloven in deze locatie. Het is jullie eigen plan, daar hebben wij goed naar geluisterd.”

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.